Voorbereiding = vals spelen?
23 januari 2017 
4 min. leestijd

Voorbereiding = vals spelen?

Kun je vals spelen in je assessment?

  • Je gaat assessment doen, roept hulptroepen in voor je voorbereiding, maar geeft dat tijdens je assessment liever niet aan.
  • Of je solliciteert maar, je weet immers nog niet wat het op gaat leveren, vertelt nog even niks aan je huidige werkgever.

Je bent misschien bang dat je als valsspeler wordt gezien…Daarom houd je in beide gevallen liever iets geheim, je houdt iets achter.

Dat kost energie, wist je dat? Het voelt voor de meeste mensen niet lekker, en volgens dit onderzoek verslechtert het ook nog je fysieke en mentale gezondheid.
En mentale gezondheid, je sterk, krachtig en zelfverzekerd voelen, is nou net iets wat je tijdens een assessment wel goed kan gebruiken..!

Ik ga je helpen ánders te kijken naar dit ‘vals spelen’. Zodat jij niets achter hoeft te houden, en je vrijer voelt om te bespreken en te vertellen wat je toevallig maar gevraagd wordt.

Vals spelen? Wie speelt er nou eigenlijk ‘vals’?

vals-orkest

Er een heel aantal dingen die jij niet wéét, als je een assessment gaat doen. En die weten je werkgever en het assessmentbureau wél: welke competenties vindt je werkgever belangrijk en waaróm? Hij of zij heeft een heel duidelijk beeld (en ervaring!) bij de functie die jij moet gaan vervullen, in welke cultuur je dat moet gaan doen, en met welke lastige situaties je te maken zult gaan krijgen (overigens een goede sollicitatievraag…)

Bovendien heeft je toekomstige werkgever bijvoorbeeld in het sollicitatiegesprek al een beeld van jou gevormd. En heeft (altijd) ook nog wel wat aandachtspunten. Over een heel aantal zaken van jou heel enthousiast, maar vraagt zich nog wel af of jij…

  • met de vuist op tafel kunt slaan,
  • voldoende draagvlak weet te creëeren,
  • in politieke wespennesten diplomatiek kunt blijven,
  • niet voor de troepen uit zult lopen…

Ik noem nu maar een paar dingen, maar de aanwijzingen van persoon tot persoon kunnen er oneindig veel zijn natuurlijk.

Het assessmentbureau  zet vervolgens verschillende instrumenten in om een onderbouwd antwoord te kunnen formuleren op de vraag van de opdrachtgever (jouw werkgever). Van al die instrumenten weet de psycholoog precies wat hij of zij er ‘uit wil halen’. Wat zéggen de resultaten van verbale oefeningen tov figurenreeksen? Wat zien we in een rollenspel, en hoe kunnen we dat relateren aan het interview of een persoonlijkheidsvragenlijst?

Al die zaken weet jij níet! Het gevoel dat je daarom met 1-0 achter begint is heel voorstelbaar, en dat je op dat gebied zoveel mogelijk wilt weten, helpt je alleen maar om daar met een gelijkwaardiger gevoel het assessment in te gaan. Weten wat er van je wordt verwacht, en dan naar beste kunnen presteren. Waarom zou je dat achter moeten houden?

Ben je nou echt ‘heel iemand anders’ door een goede voorbereiding?

vals spelen met je spiegelbeeld

Naar beste kunnen presteren. Door je goed voor te bereiden zul je echt niet een heel ander ‘profiel’ laten zien dan degene die jij zelf bent.

En dat moet je ook niet doen, want dan kom je alleen maar gemaakt en on-echt over! Bij sommige zaken voel jij je gewoon beter, omdat ze beter bij je passen. En bij ander gedrag voel je je minder ‘senang’. De een is hulpvaardig en mensgericht, de ander is resultaatgericht en meer van het tempo. Bij een goede voorbereiding leer je níet hoe je tijdens je assessment kunt vals spelen. Je leert niet hoe je een assessmentbureau ‘om de tuin kunt leiden’

Daar heb je namelijk niks aan.

Als het goed is, leer je tijdens een goede voorbereiding wél wat je sterke en zwakke kanten zijn.  Sterker nog:  je leert daar vrede mee hebben (daar heb je voor altijd wat aan!!). Je leert beide kanten in een constructief perspectief te zien, en er de juiste woorden aan geven.  Dan is wat je laat zien, ook echt wie je bent. Dan kun je ontspannen, en dan ben je meestal op je best!

Dat veelgehoorde advies: ‘wees vooral jezelf’? Bij een goede voorbereiding leer je vooral hoe je dat doet, zodat je je niet hoeft te gedragen om ‘vermeende’ verwachtingen waar te maken! (Dát zou pas vals spelen zijn…)

Voorbereiden van je assessment = investering in jouw ontwikkeling!

Niemand vindt het vreemd dat je een sollicitatiegesprek goed voorbereidt. Sterker nog, het wordt wel eens gezien als een gebrek aan respect, wanneer je dat níet doet…

Bereidt je je assessment níet voor, dan loop je eigenlijk al achter.  Maw: iedereen bereidt zijn assessment voor.

Voor capaciteitentesten geldt: de laatste keer dat je dergelijke sommetjes moest maken, zat je waarschijnlijk nog op school. Voor veel mensen heel erg lang geleden. Dus een ‘opfris-cursus’ kan wat dat betreft helemaal geen kwaad, en daar hoef je je ook totaal niet voor te schamen!

Een rollenspel is iets wat veel mensen nog he-le-maal nooit hebben gedaan, dus daar hulp bij vragen lijkt me ook niet meer dan gezond verstand: wat kun je eigenlijk verwachten?

Ja, je kunt altijd het onverwachte verwachten, dus je zult nooit een rollenspel vooraf  ‘uit je hoofd kunnen leren’. Dat is totaal zinloos. Maar je bewust worden van hoe jij met onverwachte zaken omgaat, en welk gedragsrepertoire je daar in hebt, draagt alleen maar bij aan je persoonlijke ontwikkeling, die je daarna misschien zelfs wel wilt verdiepen! Alleen maar voordelen voor alle betrokkenen, lijkt me zo.

Dus heeft iemand commentaar op het feit dat je je grondig hebt voorbereidt op je assessment? Laat ze dan vooral weten dat je er niet wilt ‘vals spelen’ maar dat je investeert in je eigen ontwikkeling!

Over de schrijver
Jacques
Door

Jacques

op 11 Mar 2019

Het voorbereiden van de capaciteitentest is in elk geval erg aan te raden. Op deze site kun gratis zo veel oefenen als je wil!

Reactie plaatsen