assessment oefenen: dit zijn voor- én nadelen!
Als je assessment gaat doen, wil je natuurlijk goed beslagen ten ijs komen.
Dus je gaat je assessment oefenen en voorbereiden. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van een assessment oefenen?
Oefenen kan je echt een groot voordeel opleveren. Er is zelfs een onderzoek waaruit blijkt dat van de mensen die níet oefenen voor hun assessment, in welke vorm dan ook slechts 11% daar toch een positief advies uit weet te slepen.
Wat levert oefenen je op?
voordelen assessment oefenen
- Je weet wat er gaat gebeuren, je komt niet voor verrassingen te staan.
- Het helpt je de vraagstellingen en voorgelegde dilemma’s herkennen.
- Het verlaagt je eigen stress en spanning: het is al minder onbekend.
- Je bent beter op de hoogte hoe de van jou gevraagde competenties worden gemeten.
- Je zult minder snel in je eigen valkuilen stappen.
- Je weet welke je sterke en zwakke punten zijn in een rollenspel, en bent dus ook voorbereid op je evt. misstappen
- Je hebt geleerd hoe je een gesprek ‘uit het slop’ kunt trekken, en verkeerd gevallen opmerkingen weer goed kunt maken.
- Je hebt al wat ervaring opgedaan met fictieve situaties.
- Je hebt geleerd op welke manier jij je rollenspel in kunt steken, en wat je in de directe voorbereiding doet op de dag zelf
- Je hebt geleerd wat weerstand betekent en hoe je daar je voordeel mee kunt doen!
- Je hebt geleerd hoe je uit de strijd kunt blijven en constructieve gesprekken kunt voeren
Alleen maar voordelen zou je denken.
Ik heb eerder al uitgelegd dat een te hoge druk kan leiden tot slechtere scores: in je capaciteitentests, in je rollenspel, in het diepte-interview, kortom alle onderdelen van een assessment.
Wannéér de druk te hoog wordt om goed te kunnen presteren, verschilt van mens tot mens. De een kan best wel wat van dat soort druk aan, voor de ander is de fictieve situatie een interessant spel, voor de ander kan het een deal-breaker zijn, wanneer je er onvoldoende op bent voorbereid.
In ieder geval is kennis nemen van, en ervaring opdoen met de verschillende onderdelen van het assessment een goede manier om de spanning op de dag zelf tot een niveau te brengen waarop het jouw optreden niet meer belemmert.
Toch zit er voor sommige mensen ook een nadeel aan het assessment oefenen.
nadelen assessment oefenen
Om je assessment oefenen heb je dus een bepaalde mate van leergierigheid nodig: wat kan ik doen om beter te worden/beter te scoren?Leergierigheid betekent: bereidheid om bij te leren. (Ik doe zo min mogelijk aan af-leren)
Maar soms is een enorme leergierigheid ook te verwarren met een gebrek aan voldoende zelfvertrouwen.
Ik zal er altijd alles aan doen om je te doen inzien welke mooie en goede kwaliteiten jij meebrengt die van toepassing zijn voor de functie waarop je solliciteert.
Maar als jij daar zelf te weinig op durft te vertrouwen, bestaat de kans dat de dingen die je in je voorbereiding leert, de overhand gaan hebben, met jou op de loop gaan. Dan vertrouw je onvoldoende op jezelf, op de manier zoals jij van nature functioneert. Het gevaar bestaat dan dat je vindt dat je het anders moet aanpakken, en jouw vertrouwde aanpak niet meer mag.
Dat is zonde. Die aanpak heb je je in je hele leven eigen gemaakt, dat kun je niet vlak voor een assessment ‘even’ veranderen. En dat is ook wat bedoeld wordt met ‘wees zoveel mogelijk jezelf’: blijf zo dicht mogelijk bij wat je normaal gesproken ook zou doen.
De voorbereiding en het oefenen wat je doet, vormt een bijsturing van je eigen aanpak, geen vervanging. Op die manier kun jij met een aantal nieuwe inzichten en vaardigheden een authentiek en sterk assessment afleggen.
Let op: het is logisch dat je je onzeker voelt voor een assessment, en dat je iets wilt doen om jezelf een meer gerust gevoel te geven.
Maar als je onzekerheid té groot is (en je zelfvertrouwen te laag) bestaat het risico dat je niet meer uit gaat van je eigen talent, je eigen kwaliteiten. En die vormen nou juist de vruchtbare aarde voor je voorbereiding! In die vruchtbare aarde moeten de nieuwe inzichten of vaardigheden groeien en vorm krijgen.
Ga dus na, voordat je begint met het voorbereiden van je assessment, het lezen van artikelen, het oefenen van tests en rollenspellen: waar ben ik goed in, wat staat als een paal boven water, en wat mag daar nog aan geschaafd worden.
En laat die paal dus boven water staan😉