Bottleneck in je assessment: het Rollenspel
Bottleneck in je assessment: het rollenspel kan dat zijn: voor vele is het een verschrikking.
Toch zijn er ook mensen die er ronduit plezier aan beleven!
Hoe komt dat?
Het is misschien moeilijk om je er zonder hulp op voor te bereiden, maar er zijn wel een aantal dingen die goed zijn om te weten.
Klopt het?
Is het rollenspel nou werkelijk een bottleneck? Ja en nee. Zeker niet de bottleneck van het assessment als geheel. Je doet daarnaast meestal nog een heel aantal andere tests en die wegen allemaal mee.
Maar het gesprek dat je met een acteur gaat voeren is in zichzelf wél een bottleneck. Of: een gesprek met een moeilijke twist. Of: een gesprek waarin beide gesprekspartners (jij en je tegenspeler) niet direct op één lijn zitten.
Dus daar zit je dan, met een opdracht die je in je voorbereiding hebt meegekregen, en dan zit er een acteur of actrice tegenover je die ‘niet doet wat jij wilt….’
Daar begint het spel!
Je kúnt denken, en dat gebeurt ook, “wat een dwarse acteur!”, of “hij wil me in een hoek zetten!” of “in de praktijk zou dit nooit zo gaan” en “ik maak er een bende van!”
Met dit soort gedachten zet je jezelf klem. Weet je waarom?
Omdat je de regie voor het rollenspel uit handen geeft. Je maakt de uitkomst van het rollenspel afhankelijk van anderen (de acteur, de praktijk, de ‘slechte’ voor-informatie), óf je geeft jezelf een brevet van onvermogen. Met dit soort gedachten begin je niet aan het spel, maar gooi je eigenlijk de handdoek in de ring en worstel je jezelf die minuten door, totdat je de maximale tijd bereikt hebt.
Maar eigenlijk is dat punt waarop je het verschil bemerkt tussen jou en je tegenspeler het startschot van het spel!
De acteur heeft in zijn rol óók een agenda.
Als assessmentacteur krijg ik ook een rol in jouw spel. Ik wil iets heel graag, of ik heb iets niet gedaan wat wel moest, of ik wil iets van jou. Wat het ook is, ik heb er ook altijd mijn redenen voor.
Als je dat eenmaal weet, en er rekening mee houdt, kun je soepeler met tegenwerpingen omgaan. Sterker nog: je kunt er zelfs naar op zoek gaan. Dan hoeft het niet meer zo te zijn dat jij, of de acteur, of de informatie vooraf je rollenspel ‘verpest’, maar kun je eventuele tegenwerpingen, weerstand of het gebrek aan medewerking juist gebruiken om er achter te komen waar de bottleneck van het gesprek zit!
Soms is dat al enigszins duidelijk uit je voorbereiding, maar vaker nog weet je daar nog lang niet alles over en kan er in het gesprek meer duidelijkheid over verkregen worden. Wees niet bang voor de bottleneck maar zoek ‘m op, waar zit-ie?