Is je assessment 'slechts' een momentopname?
Er kunnen allerlei redenen zijn, waardoor je op de dag van je assessment juist erg goed of juist erg slecht voelt. Als je assessment een momentopname is: wat zijn daarvan de gevolgen voor de uitslag?
En kun je er iets aan doen?
Je zou de eerste niet zijn die het gevoel heeft dat-ie z’n assessment slecht heeft gescoord. Omdat er allerlei omstandigheden waren waardoor je minder hebt kunnen presteren dan je zou kunnen. Of zou hebben gewild.
>>Ervaringen mee? Gedachten over? Laat het me hier weten!>>
‘Is je assessment een momentopname?’
Veel mensen kijken daar op die manier naar, en zo wordt dat ene moment van je assessment natuurlijk alleen maar spannender.
Voor een deel klopt het natuurlijk ook. Je presteert niet op iedere dag hetzelfde, en dat wordt tijdens een assessment wel van je gevraagd. Te laten zien wat je in huis hebt.
Veel mensen interpreteren dat als dat ze ‘op de toppen van hun kunnen’ moeten presteren, het állerbeste van zichzelf moeten laten zien. En dus niet de minder goede kanten. Dat betekent meteen dat je dan iets te verbergen hebt, en dat roept direct spanning op.
Maar zo extreem is het niet in een assessment.
Een aantal van de onderdelen die je moet gaan doen, kijken inderdaad naar hoe je op dat moment functioneert.
Capaciteitentesten, rollenspel en postbak zijn van die oefeningen die ‘in het moment’ meten.
Wat betreft capaciteitentesten: je wordt dan weliswaar op dat ene moment getest, maar deze zijn zo door- en door ontwikkeld, dat ‘een slechte dag’ daar nagenoeg geen invloed op heeft. Gelukkig!
Daarnaast zijn er ook onderdelen die je de kans geven om juist je verleden mee te nemen, jouw ervaringen; goede én minder goede. Dat doe je bijvoorbeeld in vragenlijsten die iets meer zeggen over je persoonlijkheid of drijfveren.
Hoe kun je invloed uitoefenen?
De ene psycholoog hecht wat meer waarde aan het interview, de ander meer aan het rollenspel, of weer een ander beschouwt alle onderdelen zo gelijk mogelijk en weegt de uitkomsten van je persoonlijkheidsvragenlijsten even zwaar mee.
Presteer je dan op het ene onderdeel beter dan op het andere, dan zal in veel gevallen de psycholoog dit ook met je bespreken, en ook daar heb je dan invloed en kun je iets vertellen over hoe jij die momentopname ervaart.
Natuurlijk kan het ook zijn dat je echt een slechte dag hebt. Als je ziek bent, als je net een heel naar bericht hebt gehoord, of door allerlei externe omstandigheden meer spanning voelt dan normaal, kunnen dat best legitieme redenen zijn om te verzoeken je afspraak te verplaatsen!
Maar als je goed uitgerust bent, goed voorbereid, en je gaat met een gerust gevoel van vertrouwen naar je assessment, dan zal de combinatie van de testen in een goed assessment zorgen voor een balans tussen het feit dat die dag een momentopname is, en tegelijkertijd ook uitslagen geven die een meer algemeen beeld over je geven.
Zo hoef je niet zo bang te zijn dat je je assessmentdag ‘verknalt’, omdat je een wat mindere dag had!