Is je assessment 'slechts' een momentopname?
09 april 2015 
2 min. leestijd

Is je assessment 'slechts' een momentopname?

Er kunnen allerlei redenen zijn, waardoor je op de dag van je assessment juist erg goed of juist erg slecht voelt. Als je assessment een momentopname is: wat zijn daarvan de gevolgen voor de uitslag?

En kun je er iets aan doen?

Je zou de eerste niet zijn die het gevoel heeft dat-ie z’n assessment slecht heeft gescoord. Omdat er allerlei omstandigheden waren waardoor je minder hebt kunnen presteren dan je zou kunnen. Of zou hebben gewild.

>>Ervaringen mee? Gedachten over? Laat het me hier weten!>>

‘Is je assessment een momentopname?’

Veel mensen kijken daar op die manier naar, en zo wordt dat ene moment van je assessment natuurlijk alleen maar spannender.

Voor een deel klopt het natuurlijk ook. Je presteert niet op iedere dag hetzelfde, en dat wordt tijdens een assessment wel van je gevraagd. Te laten zien wat je in huis hebt.

Veel mensen interpreteren dat als dat ze ‘op de toppen van hun kunnen’ moeten presteren, het állerbeste van zichzelf moeten laten zien. En dus niet de minder goede kanten. Dat betekent meteen dat je dan iets te verbergen hebt, en dat roept direct spanning op.

Maar zo extreem is het niet in een assessment.

Een aantal van de onderdelen die je moet gaan doen, kijken inderdaad naar hoe je op dat moment functioneert.
Capaciteitentesten, rollenspel en postbak zijn van die oefeningen die ‘in het moment’ meten.
Wat betreft capaciteitentesten: je wordt dan weliswaar op dat ene moment getest, maar deze zijn zo door- en door ontwikkeld, dat ‘een slechte dag’ daar nagenoeg geen invloed op heeft. Gelukkig!

Daarnaast zijn er ook onderdelen die je de kans geven om juist je verleden mee te nemen, jouw ervaringen; goede én minder goede. Dat doe je bijvoorbeeld in vragenlijsten die iets meer zeggen over je persoonlijkheid of drijfveren.

Hoe kun je invloed uitoefenen?

De ene psycholoog hecht wat meer waarde aan het interview, de ander meer aan het rollenspel, of weer een ander beschouwt alle onderdelen zo gelijk mogelijk en weegt de uitkomsten van je persoonlijkheidsvragenlijsten even zwaar mee.

Presteer je dan op het ene onderdeel beter dan op het andere, dan zal in veel gevallen de psycholoog dit ook met je bespreken, en ook daar heb je dan invloed en kun je iets vertellen over hoe jij die momentopname ervaart.

Natuurlijk kan het ook zijn dat je echt een slechte dag hebt. Als je ziek bent, als je net een heel naar bericht hebt gehoord, of door allerlei externe omstandigheden meer spanning voelt dan normaal, kunnen dat best legitieme redenen zijn om te verzoeken je afspraak te verplaatsen!

Maar als je goed uitgerust bent, goed voorbereid, en je gaat met een gerust gevoel van vertrouwen naar je assessment, dan zal de combinatie van de testen in een goed assessment zorgen voor een balans tussen het feit dat die dag een momentopname is, en tegelijkertijd ook uitslagen geven die een meer algemeen beeld over je geven.
Zo hoef je niet zo bang te zijn dat je je assessmentdag ‘verknalt’, omdat je een wat mindere dag had!

Over de schrijver
Suzanne
Door

Suzanne

op 09 Apr 2015

Hoeveel zorgen maak jij je over het feit dat je op die éne dag moet presteren? Of heb je daar al eerdere ervaringen mee? Laat het me weten, en ik help je verder!

loopbaanbegeleiding
Door

loopbaanbegeleiding

op 02 May 2015

Hallo Suzanne, Wij bij Ucare gaan ook om presteren en het beste uit jezelf naar boven halen. Leuk artikel! Misschien is onze site ook wat voor jouw lezers? Lucas Meas Ucare

Jeroen
Door

Jeroen

op 10 Oct 2017

Beste Suzanne, Ik ben het niet eens met de stelling dat de resultaten van een capaciteitentest nauwelijks van invloed is door het moment waarop deze gemaakt worden. Zelf heb ik namelijk een drietal capaciteitentests gemaakt waarbij steeds de onderdelen numerieke vaardigheden, verbaal redeneren en logica in terugkwamen. De gebruikte normgroep was ook steeds WO. Toch heb ik 2 van deze tests bovengemiddeld (een 6 op een schaal van 1 t/m 9) gescoord en bleek dat ik voor de laatste jammergenoeg een 4 haalde (beneden gemiddeld). Met andere woorden: ben ik nu ineens minder intelligent of zijn er toch andere variabelen, lees: momentopname, die de score negatief beinvloedt? Groet Jeroen

Suzanne
Door

Suzanne

op 08 Nov 2017

Beste Jeroen, zeker zijn er variabelen die je kunnen beïnvloeden! Wat ik bedoelde te zeggen is dat de mate van intelligentie door de ver door-ontwikkelde testen echt goed gemeten kan worden, maar er kunnen altijd factoren zijn waardoor jouw intelligentie niet goed word benut. Bijvoorbeeld door te hoge, maar zelfs ook door te lage spanning. Dus zowel de gedachten "ik haal het nooit, dit verpruts ik zéker" als de gedachten "appeltje-eitje, dit doe ik et 2 vingers in de neus" kunnen van invloed zijn op de uitslag van je 'captest'. Ik weet natuurlijk niet hoe dit bij jou was. Soms mogen mensen een capaciteitentest overdoen van de werkgever, juist wanneer er een redelijk verschil is met eerder gemaakte testen. Heb je dat al geprobeerd aan te kaarten?

Reactie plaatsen