Assessment niet gehaald?

Je hebt je assessment niet gehaald: wat doe je?

De impact van een negatief advies-rapport is groot, hoe blijf je overeind?
Laat je het rapport doorsturen of niet en hoe ga je het gesprek met je (toekomstige) werkgever aan?

Allemaal moeilijke vragen. In deze video geef ik je een aantal handvatten om je te helpen hier antwoorden op te formuleren.

Assessment niet gehaald;

Wat doe je?

De eerste vraag die je krijgt is: geef je toestemming om het rapport door te sturen naar je werkgever?

Voordat je hier antwoord op geeft, doe je 3 dingen:

 1. De klap verwerken.
 2. Aanknopingspunten zoeken
 3. Beslissing nemen

1. De klap verwerken

Je bent de eerste niet die totaal ondersteboven is van het geschreven oordeel over jou. Je hebt je assessment niet gehaald, gevoelens van verontwaardiging, woede en onrechtvaardigheid komen bij veel kandidaten boven. Vergeet alleen niet dat je ook gewoon teleurgesteld bent.
Het kan ook helpen om je ervaring te delen. Je mag hier een reactie achterlaten. Ik zal je altijd antwoorden.

2. Aanknopingspunten zoeken

In welke punten herken je jezelf als persoon (ook als je het idee hebt dat je dat op de assessment-dag anders hebt gedaan.
Kijk breder dan alleen die dag. Welke punten wil je ontwikkelen, welke punten ben je al aan het ontwikkelen, en welke punten liggen zo ver van je persoonlijkheid af dat je ze niet wílt ontwikkelen.

3 Beslissing nemen

Wat je ook beslist, je geeft áltijd een boodschap aan de werkgever. Jij kunt kiezen wat die boodschap moet zijn.

Hier volgen een aantal argumenten die je daarmee helpen:

Wel doorsturen:

 • Je bent open en transparant.
 • Je werkgever hoeft niet te gissen
 • Je kunt het rapport gebruiken als gespreksstof met je (toekomstige) werkgever.
 • Je toont je persoonlijke kracht: hoe veerkrachtig ga je om met tegenslag
 • Je werkgever zal nuchterder dan jij naar het rapport kijken
 • Ook als je -gezamenlijk- besluit dat je de functie niet gaat vervullen, heeft jouw invloed daarop een positieve werking op volgende assessments.
 • Je werkgever ziet ál je negatieve punten.
 • Je kunt het gevoel hebben -als je de baan toch krijgt- met 2-0 achter te beginnen

Niet doorsturen

 • Jij hebt de keuze over wat je vertelt en wat niet.
 • Niet ál je persoonlijke flaws worden dus uitgelicht
 • Je kunt je eigen woorden gebruiken
 • Je doet wat minder gangbaar is
 • Je hebt minder invloed op wat daarna gebeurt

Een andere optie

Je hebt daarnaast ook de mogelijkheid te kiezen of vragen om een andere optie. Bijvoorbeeld dat jijzelf eerst het gesprek met de werkgever aangaat voor je het rapport laat doorsturen. Dan kun je de eerste indruk van het rapport direct nuanceren.

Een gevormd oordeel is moeilijker bij te stellen/nuanceren.

Succes!

Laat me hieronder weten wat jouw ervaringen zijn op dit gebied?

>> klik hier om een reactie achter te laten>>

Over de schrijver
Lieve Celine
Door

Lieve Celine

op 07 Jun 2017

Ik kreeg vandaag het bericht dat ik niet door kan naar de laatste ronde in een solliciatieprocedure dit na een Assessment. Zo jammer! Komende maandag ga ik op feedback bij de assessor. De impact van een negatief assessment is groot. Het is eerst naar de wg gestuurd, ik weet niets van het rapport.

Suzanne
Door

Suzanne

op 07 Jun 2017

Hoi Lieve,Dat je zelf niet eerst het rapport krijgt is niet volgens NIP richtlijn. Ik zou zeker om gerichte feedback vragen. Moeilijk is, wanneer je van het negatieve advies een dreun hebt gehad, om dan uit de verdediging te blijven. Lukt je dat wel, dan krijg je wel de meest waardevolle informatie. Nog iets anders: 'get back on the horse!' Laat een negatieve ervaring niet te lang sudderen (en in je verzuren) waardoor je straks helemaal geen assessments meer wil doen. Echt je kunt ook lol beleven aan een assessment!

Marianne
Door

Marianne

op 24 Oct 2019

Hallo al meerdere assessments gedaan bij meerdere bedrijven en telkens het niveau te laag of de score zit net onder het gemiddelde. Wordt er niet goed van ben er wel klaar mee en mag weer op zoek naar een nieuwe baan waar je of niet helemaal aan voldoet maar wel een goed sollicitatie gesprek hebt gehad of je bent te oud. Weet nu niet meer waar ik nog kan solliciteren voor een leuke baan. Hoeft niet full time mag ook part-time.

Suzanne
Door

Suzanne

op 27 Oct 2019

Hoi Marianne, Ik kan me je frustratie goed voorstellen! Het gebeurt vaker dat je leuke sollicitatiegesprekken voert en de toekomstige werkgever het toch niet aandurft na een minder goed verlopen assessment. Dat is om gek van te worden. Het belangrijkste voor jou is om dat te voorkomen: gek, bitter of moedeloos worden. Als je daar iets meer over wilt weten, stuur me dan even een email, waarschijnlijk kan ik je een eindje verder helpen. Hartelijke groet! Suzanne

Merline
Door

Merline

op 29 Apr 2020

Hallo, ik doorsta nooit een assessment en begin zowat aan mijzelf te twijfelen. De sollicitatie gesprekken zijn allemaal heel goed verlopen, maar na de resultaten van de assessment wordt ik afgewezen. Ik weet niet hoe ik mij hieruit kan halen en een assessment met goede resultaten te kunnen invullen. Op deze manier gaan hele leuke banen aan mij voorbij en ben bang dat ik geen leuke baan zal vinden.

Suzanne
Door

Suzanne

op 29 Apr 2020

Hoi Merline, wat ontzettend frustrerend! De reden dat je assessments niet goed verlopen kunnen natuurlijk verschillende zijn. Er zijn de verschillende onderdelen die je misschien parten spelen, en misschien maak je je inmiddels tijdens een assessment ook wel zo veel zorgen dat wat je van nature goed afgaat zelfs ook niet meer lekker loopt.Er is zeker wat aan te doen, en het fijnste is dat wanneer er geen druk op staat van een komend assessment. 'Oefenen in vredestijd' noem ik dat. Ik zou je wel aanraden om niet (alleen) online te oefenen maar juist met een professional naast je die je kan begeleiden naar weer meer vertrouwen in je assessment. Je mag me altijd mailen of bellen om te kijken of ik je kan helpen.

Leonore
Door

Leonore

op 09 Jul 2020

Hoe zwaar weegt uitslag van de IQ-test? Tijdens ontwikkelassessment, zijn 5 van de 7 competenties ver boven gemiddelde beoordeeld. Twee anderen dienen beter ontwikkeld te worden. Nu gaat het om een functie waar voorafgaand een jaar functie wordt aangeboden. Hoe denkt u hoe er naar de uitslagen van de IQ-test gekeken zal worden? 5 competenties worden er als natuurlijke kracht gezien...?

Suzanne
Door

Suzanne

op 09 Jul 2020

Hoi Leonore, 5 van de 7 ver boven gemiddeld ziet er goed uit. Vaak wordt er één score gemaakt van de verschillende onderdelen van de capaciteitentest en in dat geval zou je goed zitten. Dat gezegd hebbbend, kan het best zijn dat een opdrachtgever aan een bepaald onderdeel van de capaciteitentest meer waarde hecht. Ik kan hier in z'n algemeenheid niet veel over zeggen, dan zou ik moeten weten over welke finctie het gaat, welke werkgever, hoe het functieprofiel eruit ziet etc.Ook spreek je over competenties. Dat is iets anders dan capaciteiten en competenties worden niet gemeten in een IQ test ofwel capaciteitentest. Competenties zijn zaken als: resultaatgericht, mensgericht, kunnen delegeren, kunnen luisteren, organisatiesensitiviteit etc. Dat zijn zaken die meestal in een rollenspel of in een gesprek aan de oppervlakte worden gebracht.Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Anders moet je maar even bellen, als je meer informatie nodig hebt. Nu maar duimen dat je dat eerste jaar vast mag doen!

Klaas
Door

Klaas

op 12 Oct 2020

Hoi Suzanne, ik had vandaag een online assessment test voor mijn sollicitatie als Java developer bij een bekende online winkel. De laatste keer dat ik zo'n test heb gedaan is lang geleden maar ik ben er nooit eerder op afgewezen. Ook afgelopen weekend geoefende met enkele online proeftesten. MEt die figuurtjes en diagrammen enzo... Er waren 2 onderdelen en ik haalde de tijdslimiet bij lange na niet, moest patronen herkennen en had maar een minuut of 8 per test ofzo. Hoopte nog dat ze met opzet teveel vragen hadden maar de ujitslag was erg slecht, veel lager dan gemiddeld. Ga daarom ook niet door voor de volgende ronde. Voel me nu best dom al weet ik dat dat niet echt waar is... maar tijdsdruk is altijd een zwak punt geweest en denk ik niet dat dat echt sterk te verbeteren is. KAn ik toch nog iets doen? Mijn avond is wel even aardig verknald... maar moet meteen door voor een programmeer opdracht voor een bank en daar is gelukkig iets meer tijd voor...

Suzanne
Door

Suzanne

op 12 Oct 2020

Hoi Klaas, wat een rotbericht, zeker omdat het zo onverwacht komt. Ik denk zeker dat je nog wat kunt doen. Zowel op het gebied van omgaan met druk (tijd) als mogelijk ook nog wel het verbeteren van je abstracte redeneervermogen.Je kunt niet hoger scoren dan je iq, maar wel lager. Door druk (tijdsdruk, faalangst, onzekerheid, een strenge innerlijke criticus, etc.) verlaagt je iq namelijk. Dus: met enige regelmaat dit soort testen blijven oefenen helpt, maar ook achterhalen hoe jij jezelf onder druk zet, waardoor je de tijdslimiet niet haalt zou een manier zijn om een hogere score uit je testen te halen. Heel veel succes met de opdracht bij de bank! Als je mijn concretere hulp wil, stuur me dan even een email. Groet! Suzanne

Pieter
Door

Pieter

op 04 Nov 2020

Hoi Suzanne, Leuk dat je deze mogelijkheid biedt om vragen te stellen. Ik heb van de week voor het eerst een assessment gedaan en het viel mij op dat de uitslag voor wat betreft de onderdelen competenties en persoonlijkheid niet overeenkomt met mijn eigen beeld (en ik heb best een beetje zelfkennis haha). Ik heb de antwoorden vrij genuanceerd ingevuld (ipv helemaal eens of helemaal oneens, ben ik veel sneller geneigd om eens of oneens te kiezen) en ik heb het idee dat dit sterk van invloed is op de resultaten uit de persoonlijkheidstest. Heb jij hier toevallig nog ervaring mee? Wordt er naar jouw mening voldoende rekening gehouden met nuance in antwoorden?

Suzanne
Door

Suzanne

op 04 Nov 2020

Hoi Pieter, goed dat je contact zoekt! Op zich zegt die nuance natuurlijk ook iets over jou. Je neiging om niet de extremen te kiezen, ken je dat ook op meerdere gebieden? Dus: ja dat beïnvloedt zeker de resultaten, maar als je verder ook zo iemand bent die niet zo snel de extremen op zoekt, dan zou je je er juist in moeten herkennen. Hoe komt het nu dat jij je er niet niet in herkent? Misschien heb je je bescheidener voor willen doen op sommige fronten? Of juist wat mindere kanten wat willen afzwakken? Wanneer iemand deze vragenlijsten invult met in het achterhoofd het idee van waar de werkgever naar op zoek is, komen er vaker uitslagen uit die minder bij je aansluiten. De beste resultaten krijg je toch wanneer je zo onbevangen mogelijk invult. Kan er zoiets hebben meegespeeld?Als je er duidelijker en persoonlijker feedback op wilt, heb ik wel wat meer info nodig, stuur me in dat geval een mailtje. Zo niet, dan hoop ik dat je hiermee vooruit kunt. Hartelijke groet, Suzanne

Arnold
Door

Arnold

op 28 Apr 2022

Hoi Suzanne, Bedankt voor je heldere uiteenzetting van wat ik moet doen? Ik heb dus mijn assessment niet gehaald. In sommige onderdelen kan ik mij wel vinden andere delen weer minder. Daarnaast komen discrepanties aan het rapport naar voren. Eerst ben ik slecht in plannen en organiseren en even later zou ik passen in een gestructureerde organisatie. Daarnaast ben ik meer een volger dan leider en zou ik weinig tot geen initiatief nemen. Nu kan ik natuurlijk weigeren dit naar de (toekomstige) werkgever te sturen, maar daarmee laat ik toch juist zien dat ik geen volger ben, want de meeste sturen wel? Daarnaast stond niet in de vacature dat er een assessment zou plaats vinden. Volgens de NVP sollicitatiecode zou dit wel moeten. Verder kan ik de psycholoog ook niet vinden in de NIP-register. Tot slot, stuurde hij dit negatieve rapport op een nationale feestdag naar mij toe. Leuk hoor op een feestje met je biertje en dan krijg je dit mailtje op je mobiel. En dan zou ik weinig empathisch vermogen hebben. Wat zou ik moeten doen? Ergens, wil ik dit benoemen, maar dan ben ik die pain in the ass. Hopelijk kunt u helpen. Groet, Arnold

Suzanne
Door

Suzanne

op 28 Apr 2022

Hoi Arnold, wat je zou kunnen doen is het rapport laten lezen door iemand die jou niet (zo goed) kent. Het kan zijn dat je het zelf negatiever leest dan nodig. Daarnaast is het -een harde noot om te kraken- waar herken je de negatieve punten wel? In welk soort situaties? Het is altijd fijn om in staat te zijn het onrecht wel te eren, maar ook daar aan voorbij te kijken. Dan kan zo'n rapport ook een handvat worden, ongeacht of alles klopt. Ik zie wel een aantal punten in wat jij beschrijft als contradictie, die ik anders lees, dus laat iemand objectief met je meekijken, is mijn advies.

Arnold
Door

Arnold

op 28 Apr 2022

Wow Suzanne! Bedankt voor je snelle reactie en hulp!

Sem
Door

Sem

op 02 Mar 2023

Dag Suzanne, wat kan ik het beste doen met aandachtspunten in een rapport waar ik me totaal niet in kan vinden? Ook niet nadat ik beoordelings-/feedbackformulieren heb gelezen van collega's/leidinggevenden bij mijn huidige en vorige baan en naasten. Dank!

Suzanne Olde Rikkert
Door

Suzanne Olde Rikkert

op 02 Mar 2023

Hoi Sem,Eerste wat je kunt doen is proberen te begrijpen in welke onderdelen van je assessment deze aandachtspunten zijn geconstateerd. Normaal gesproken zou je aan het einde van je assessment al een terugkoppeling moeten hebben ontvangen van je assessor, is daar al iets naar voren gekomen? Vervolgens kun je bekijken wat je hebt gedaan, hoe je vragen hebt beantwoord etc. om te achterhalen he deze aandachtspunten tot stand zijn gekomen. Is het je gelukt om in het assessment ontspannen en 'jezelf te zijn? Of was je gespannener, en heb je misschien anders gereageerd dan je normaal zou doen? Maw: ik zou eerst zelf proberen te achterhalen waarom de assessor tot de aandachtspunten is gekomen, je kunt daar vaak ook nog wel een gesprek met de assessor over aangaan. Ga dan niet alléén maar in de verdediging, maar wees nieuwsgierig en probeer het te begrijpen. Wanneer je daar beter zicht op hebt (nl. hoe kan het dat uit het assessment zo'n ander beeld naar voren is gekomen) heb je ook een veel sterkere case om het gesprek met je werkgever aan te gaan over het rapport. Altijd belangrijk om ook je aandachtspunten te herkennen (al zijn het mss niet dezelfde als in het rapport) want zelfkennis wekt altijd meer vertrouwen. En aandachtspunten heeft -natuurlijk- iedereen wel. Ik wens je heel veel succes en als je meer hulp nodig hebt, kunnen we altijd samen er doorheen lopen en op meer individuele basis je reactie bepalen.

Reactie plaatsen