Het online rollenspel
31 januari 2021 
4 min. leestijd

Het online rollenspel

Ik had het al eerder over de moeilijkheden die je tegenkomt als je je assessment online moet doen.
Deze week zoom ik specifiek in op online rollenspellen.
Veel mensen vinden dit al één van de engste onderdelen van een assessment, en nu moet je het ook nog online doen.Gelukkig kan ik je alvast wat meegeven: Het líjkt online misschien moeilijker of enger, maar dat hóéft het niet te zijn. Laat me dat uitleggen.

Rust

In een real-life rollenspel wil je ook niet afgeleid raken. Je zou het heel storend vinden als er steeds iemand binnen zou komen om iets aan de psycholoog te vragen, of aan de rollenspel-acteur. Stel je voor dat iemand je assessment binnenstapt om iets aan de psycholoog of acteur te vragen. Niet alleen storend, je krijgt onbewust ook de boodschap door: ik ben blijkbaar niet prioriteit nummer één.

Nu jij het rollenspel thuis gaat doen, zorg je zelf dat jij de eerste prioriteit bent! Zet niet alleen je telefoon uit, maar ook eventuele notificaties op je computer. Zorg ervoor dat je niet onderbroken wordt door kinderen, huisdieren (voer ze op tijd 😉) of partners en let ook op pakketpost.

Welke andere afleidingen kun jij thuis nog verwachten? Bij mij staat het huis van de buren sinds gisteren in de steigers. Op elk moment kan het bouwlawaai losbarsten. Als ik nu een assessment zou moeten doen, zou ik kijken of ik dat op een rustige plek bij iemand anders zou mogen zitten.

Face-to-face of online?

Zoom Rollenspel

Een van de vragen die ik de laatste tijd vaak krijg is: Wat moet je anders doen in een online rollenspel in vergelijking tot face-to-face rollenspellen.
Nou, aan het rollenspel zelf verandert eigenlijk niks. Maar het gevoel dat je erbij hebt kan wél anders zijn.

Een rollenspel voelt voor sommige mensen al behoorlijk gekunsteld. Daar kun je hier meer over lezen.
Het kan goed zijn dat jij online nog meer moeite hebt om je in te leven. Zít je daar in je eigen woonkamer, je werkkamer of je slaapkamer een ‘toneelstukje’ te doen.

Hoe zelfbewuster je bent, hoe moeilijker het inleven wordt. Vergelijk het met dat je gezellig met iemand zit te kletsen en ineens komt er iemand met een camera bovenop staan. Dan besef je plotseling hoe je staat, hoe je praat, hoe je lacht en lijkt alles ineens onecht.

Maar thuis een rollenspel doen kan ook juist een voordeel voor je zijn. Het veilige gevoel van thuis zorgt ervoor dat je meer kunt relativeren, en misschien wel meer jezelf kunt zijn.

Heb jij wel last van dat zelfbewuste, dan levert het online rollenspel ook nog een ánder voordeel op: Bij face-to-face rollenspellen zit er een psycholoog mee te schrijven. Ergens in een hoekje van de kamer. Dat kan ontzettend op de zenuwen werken! In een online rollenspel vindt het gesprek echt alleen tussen jou en de acteur plaats. De psycholoog ziet vaak pas later de opname, dus van het ongemak van een derde wiel heb je geen last.

Is er wél live een psycholoog bij? Dan kun je in een online videobelprogramma je instellingen zo zetten dat je het scherm van de psycholoog niet ziet. Dan ben je toch nog met z’n tweetjes.

Subtiliteit

Veel mensen die zich voorbereiden op een online assessment zijn bang dat ze de non-verbale communicatie van hun gesprekspartner niet goed oppikken via een scherm. Laat me je meteen geruststellen: Non-verbale communicatie is heel erg zichtbaar in je gezicht. Ook via een scherm!

Kijk maar eens om je heen, of vraag het aan huisgenoten. Gaan ze ongeïnteresseerd onderuit zitten: dat zie je ook in hun gezicht. Zijn ze boos en verkrampt, blij, proberen ze iets te verbergen? Alles wat je in hun houding ziet, zie je ook in hun gezicht. Soms valt het je zelfs meer op, omdat je niet wordt afgeleid door de rest van de non-verbale communicatie.

Let jij normaal gesproken niet zo op non-verbale signalen? Dan, ja dan zul je ze via een scherm ook moeilijker oppikken. En dat kan echt zo zijn, hè?
Het kan prima zijn dat jij zo lekker resultaatgericht bent dat je vergeet om te kijken of de ander nog met je meekan.

Wat dan te doen?
Durf jij niet te vertrouwen op je voelsprieten voor non-verbale communicatie? Dan kun je het ook anders oplossen: Vraag het gewoon.

Stel bijvoorbeeld dit soort vragen:

– Wat vindt u ervan?
– U heeft vást nog een vraag voor mij!
– Hoe landt dit, wat ik nu zeg?
– Wat voelt u hierbij?

Zoek hiervoor je eigen woorden. Op die manier hou je een vinger aan de pols zonder dat je iemand hoeft ‘aan te voelen’. Het laat ook zien dat je geïnteresseerd bent in de ander, en dat je geen monoloog aan het voeren bent.

De monoloog

monoloog

Zeker tijdens een online rollenspel kan het kan gebeuren dat je denkt dat de ander niet meer betrokken is. Staat het beeld stil? Luistert iemand nog? Dat soort gedachten kunnen je flink onzeker maken.

Vaak als je je dat afvraagt ben je al teveel aan het zenden…

Je praat veel en bent vooral informatie aan het geven. Daarbij verlies je de ander uit het oog.
Merk je dat je te veel aan het woord bent? Daar is een hele simpele oplossing voor: Stop met praten haha!
Nee, maar serieus. Maak je zin niet eens af. Echt.

Je kunt op ieder moment stoppen met praten, probeer maar weer met je huisgenoten.
Zeg iets als, ‘Sorry, ik ben veel te veel aan het woord,’ of zeg zelfs helemaal niets!
Durf de stilte te laten vallen!

Hiermee laat je een paar hele waardevolle skills zien:
– Je hebt zelfreflectie
– Je kunt je kwetsbaar opstellen
– Je kunt je eigen fouten herstellen
– Je hebt oog en aandacht voor de ander.

Dat zijn maar liefst vier bonuspunten😉

Over the top

Wat misschien ook goed is om te weten, is dat vrijwel iedereen in assessments heftiger reageert dan normaal. Als je onder druk staat – en een rollenspel is wat dat betreft een snelkookpan – zijn je reacties van nature emotioneler en heftiger.

Daarom is het belangrijk dat jij van te voren weet wat de valkuilen zijn in een rollenspel, én wat je eigen valkuilen zijn.
Op die manier haal je de druk van de ketel, en ontwikkel je een routekaart om die valkuilen te vermijden en/of er juist weer uit te klimmen.
Tussen de regels door heb je misschien al begrepen, dat dat laatste soms zelfs de voorkeur heeft.
Als je in een valkuil stapt én je weet er weer uit te klimmen, dan gelden de zelfde bonuspunten als hierboven beschreven!

Wil je meer weten over rollenspellen in het algemeen, kijk dan hier voor meer artikelen uit mijn kennisbank, of download mijn gratis e-book.
Moet je binnenkort al een rollenspel doen, en wil je graag leren hoe je uit je valkuil klimt? Klik dan hier voor hulp.

Je kunt dit!
De Assessmentcoach

Over de schrijver
Reactie plaatsen