Resultaatgericht, pas op!
01 juli 2014 
1 min. leestijd

Resultaatgericht, pas op!

Ik kom het vaak tegen de laatste tijd: hoe een prachtige kwaliteit als de competentie: resultaatgerichtheid je verschrikkelijk in de weg kan zitten.

Dat hoeft niet persé zo te zijn.

Als je deze 3 gevolgen goed beseft, en je past op ieder gevolg de hier genoemde remedies toe, kun jij met kop en schouders boven anderen uitsteken:

Competentie: Resultaatgericht

Dit zijn de 3 valkuilen die ik vaak tegenkom als mensen zo resultaatgericht zijn, zo hard op hun doel afgaan, dat het juist ten koste gaat van het uiteindelijke resultaat.

  1. Je boet in op de relatie
  2. Je boet in op je beïnvloedend vermogen
  3. Je boet in op flexibiliteit

Herken je dit al?

>>Laat hier een reactie achter: wat doe jij als je resultaatgerichtheid je juist dwarszit?>>

Laat me deze 3 punten nog wat verder uitwerken:

Ten eerste hebben heel resultaatgerichte mensen vaak het uiteindelijke resultaat al voor ogen. Dat betekent dat de samenwerking het lekkerste loopt als de ander er helemaal hetzelfde over denkt. Is dat niet het geval dan wordt de ander vaak als storend ervaren.

Dit zijn dingen die je kunnen storen in een ander:

  • Te veel ideeën en geen knopen doorhakken
  • Te traag, onzorgvuldig, of weinig focus in het werken
  • Te besluiteloos, of aarzelend

Herken je er iets van? Irriteert jou dit ook?

Twee: zodra je geïrriteerd raakt gaan veel resultaatgerichte mensen ‘drammen’. “Ja maar,…” “Laten we nou opschieten”, “Daar hébben we het al over gehad” zijn dingen die je jezelf dan kunt horen zeggen. In plaats van beïnvloeden ben je aan het ‘zeuren’.

Drie: doordat je de ander nu alsmaar minder ‘mee krijgt’, en je resultaat alsmaar meer in gevaar komt, wordt je minder flexibel. Je kunt niet goed meer luisteren, raakt meer gespannen,  en hoort en ziet minder wat er nog aan mogelijkheden wordt geopperd.

Zo kan je eigen resultaatgerichtheid je dus juist vérder van je resultaten brengen!

Wat je er aan kunt doen is dit:

Blijf nieuwsgierig! Zeker als je gezamenlijk tot resultaten moet komen. Doe weerstand niet af als lastig, maar gebruik het als informatiebron. Waarom, hoe komt dat, wat heb je voor ogen, zijn allemaal dóórvragen die je verder kunnen helpen.

Heb geduld. Laat af en toe maar eens stiltes vallen. Daarmee geef je de ander (én jezelf) gelegenheid om na te denken. Al duurt de stilte je nog zo lang, na een seconde of 8 beginnen de meeste mensen wel hun gedachten te delen.

Oefen jezelf in bescheidenheid.  Houd een bredere blik, zoom uit om een gezamenlijk doel vast te stellen, en weet dat jouw ideeën, jouw manier van werken niet de enige manier is om resultaat te behalen…😉

Succes!

Ik vind het heel fijn als je jouw ervaringen met resultaatgerichtheid wilt delen.

>>je kunt hier een reactie achter laten>>

Over de schrijver
Mireille
Door

Mireille

op 07 Jul 2014

Hallo Suzanne, bedankt voor deze drie uitstekende tips. Wat je in de video vertelt is erg herkenbaar voor mij en met deze tips kom ik al een eind verder! Vooral het omgaan met stiltes vind ik lastig. Door mijn enthousiasme merk ik vaak dat ik te veel door raas, en daarmee mensen eerder afschrik dan aansteek!

Suzanne Olde Rikkert
Door

Suzanne Olde Rikkert

op 07 Jul 2014

Fijn dat de tips bruikbaar zijn voor je Mireille! Oefen maar 's in low-key gesprekken om 10 sec stil te vallen. Let maar 's op wat dan gebeurt! Succes, Suzanne

Rianne
Door

Rianne

op 10 Jul 2014

Hallo Suzanne, Bedankt voor deze duidelijke en concrete tips. Ook door zenuwen zie je vaak dat men zo gefocust is op het bereiken van het doel van de opdracht van de assessment dat men niet luistert, veel zelf praat i.p.v. doorvraagt. Dit zijn waardevolle tips waar je echt wat mee kan! Dank voor het delen!

Suzanne Olde Rikkert
Door

Suzanne Olde Rikkert

op 11 Jul 2014

Zeker Rianne, zenuwen 'duwen' je veel sneller in je valkuilen. Daarom is het zo zinvol deze heel erg goed te kennen, en ook te weten wat jij in huis hebt om er weer uit te klimmen. hartelijks, Suzanne

Erwin
Door

Erwin

op 02 Jan 2016

Beste Suzanne, Bij de online assessment workout staat bij dat dat je 30 dagen onbeperkt toegang hebt, betekent dit dat je het product daarna niet meer kan gebruiken ? M.v.g. Erwin

Suzanne
Door

Suzanne

op 02 Jan 2016

Beste Erwin, ja dat klopt inderdaad. De ervaring leert dat de meeste mensen binnen die tijd hun assessmentdatum wel achter de rug hebben, en dat deze periode voor hen meer dan voldoende is om zich goed voor te bereiden. Mocht dat bij jou niet het geval zijn, mail of bel me dan even. Dan kijk ik met jou wat voor jou de beste oplossing is. Hartelijks, Suzanne

Frits van der Velden
Door

Frits van der Velden

op 29 Mar 2019

Hoi Suzanne, dank voor deze video. Op zich herkenbaar, omdat je natuurlijk vaak het idee hebt dat jouw visie of oplossing de beste of enige is. Anderzijds heb ik ook wel geleerd dat draagvlak voor die oplossing het belangrijkste is en dan helpt als die ander of dezelfde golflengte zit of tenminste het idee heeft dat met zijn plannen ook rekening wordt gehouden. Heel andere vraag: die handen! Ik heb recent een trainig non-verbale communicatiegehad, weet dat handen bewegen ter hoogte van hart goed kan werken, maar het komt mij nu wat overdreven over. Hoe beoordeelt men mij als ik in een assessement iets minder beweeglijk met mijn handen praat? Groeten, Frits

Suzanne
Door

Suzanne

op 29 Mar 2019

Hoi Frits! Ik moet wel lachen om je vraag! Waarschijnlijk lijken mijn handen in de video wat onnatuurlijk, omdat ik er voor moet zorgen dat ze niet steeds maar 'half zichtbaar' zijn. Op video ziet dat er raar uit. Opmerkzaam van je. Dat is alvast een fijn talent dat je in je communicatie met anderen kunt gebruiken! Wat betreft je vraag hoe je beoordeelt wordt als je meer of minder met je handen praat: ik ben van de overtuiging dat je non-verbale communicatie volgt op je intenties. Intentie en non-verbale communicatie én de mate van congruentie met je verbale communicatie bepalen welke indruk je op de ander maakt. Zit je dus stijf met je armen over elkaar, dan kun je je beter afvragen waarom je dat doet en hoe veilig je je in een situatie voelt en eventueel daar iets over zeggen. Doe je het andersom (je voelt je heel onveilig maar neemt een 'open houding' aan) dan zul je vaak als incongruent worden ervaren. Je gesprekspartner weet dan niet 'wat hij of zij aan je heeft', vindt je misschien moeilijk te geloven etc. Kort gezegd: maak je niet te veel zorgen over je non-verbale communicatie, maar laat het een signaal zijn voor jezelf om je af te vragen wat je intenties zijn en/of hoe je 'erbij zit'.

Reactie plaatsen