Een rollenspel is zó gekunsteld!

Een rollenspel is zó gekunsteld!

Ja.

Waar.

Ik kan niet anders zeggen.

Het gekunstelde rollenspel

Natúúrlijk is een rollenspel gekunsteld. Sterker nog, het is hetgeen wat verreweg het meest wordt gezegd, direct ná het rollenspel, door nagenoeg iedere kandidaat: "In het echt is het anders."

snelkookpan

En dat klopt. Je zit in een pressure cooker tijdens een assessment. En tijdens een rollenspel nog meer.

De druk die je daar voelt is bovendien totaal anders dan de druk die je tijdens je werk kunt voelen, als je bijvoorbeeld een belangrijk rapport moet opleveren, of een spannende presentatie moet doen, of een moeilijk gesprek moet voeren.

Want de druk die je hier voelt, gaat over jouw beoordeling. Je ligt onder een vergrootglas. Om nog maar eens een beeldspraak te gebruiken.

 

Dus Ja. Natuurlijk is dat rollenspel gekunsteld. Je bent je mega-bewust van jezelf. Voor veel mensen geen ideale positie!

Wat doe je eraan?

Je hebt niet de invloed om het rollenspel te veranderen, of de assessment-praktijk. En ook hartstochtelijke pleidooien om onder het rollenspel uit te komen, worden meestal niet gehonoreerd. Tenminste niet zó dat je ze niet hoeft te doen.

kracht-moed-wijsheidMaar er zijn ook een aantal dingen waar je wél invloed op hebt. Je kunt je kwetsbaar opstellen en aangeven dat je er heel erg tegenop ziet, en vragen of er rekening kan worden gehouden met je, bijvoorbeeld door je even wat tijd te geven om 'er in' te komen.  Is dat een zwaktebod?

Nee.

Sterker nog: het is heel fijn als jij aan kunt geven hoe er rekening met je kan worden gehouden. Zolang het geen 'eis' is, maar een verzoek, zal een professional graag rekening met je houden.

Waar heb je nog meer invloed op? Op jezelf. Op je eigen aannames en interpretaties. Op jouw oordelen over jezelf.
Ken je jezelf als streng voor jezelf en anderen?
Ken je jezelf als iemand 'van de inhoud'? En minder van 'gevoel'?
Ken je jezelf als iemand die toch moeite houdt met 'al dat zelfreflecteren'... ?

Vaak zijn dit gedachten die onder die hartgrondelijke hekel aan rollenspellen liggen.

Toch kun je óók dan nog best het rollenspel tot een zinvol en goed einde brengen. Acceptéér de gekunsteldheid!

Zoals je het schooltoneel van je kinderen accepteert. Je kijkt door de gekunsteldheid héén en ziet van je eigen kind alles wat je er juist mooi en goed aan vindt! Kun je met die zelfde welwillende blik naar jezelf kijken?

Wij als professionals doen dat alvast wel. Door jouw ongemak heen kijken naar je kwaliteiten. Want die blijven ook dan zichtbaar, gelukkig!
Als niks helpt laat dan tenminste dat een troost voor je zijn: de professional is getraind om je kwaliteiten te zien,kind-verrekijker-gras

Reactie plaatsen