Waarom een rollenspel?

Waarom een rollenspel wordt ingezet, is nogal eens onderwerp van 'protest'. Veel mensen vinden het verschrikkelijk gekunsteld, geven aan dat ze geen 'toneelspelers' zijn en dat een rollenspel zo ver af staat van hun dagelijkse praktijk.



Redenen waarom een rollenspel wordt ingezet:

Maar een rollenspel is bij uitstek een instrument waarin wij zien hoe jij in 'werkelijkheid' functioneert. Bij een persoonlijkheids-vragenlijst vul je vragen in over jezelf, bij een interview spreek je over jezelf.
Een rollenspel geeft andere informatie: we zien jou 'in actie'.


Hoe moet ik dit nou zeggen, zonder dat jij je nu beledigd voelt: wat je over jezelf zegt, strookt niet altijd met hoe je precies in de praktijk functioneert. 


Betekent dat dan dat je ziet te liegen als je het over jezelf hebt? Aan het bluffen bent? De werkelijkheid mooier voorspiegelt dan ze in werkelijkheid is? Dat kan natuurlijk, maar daar ga ik niet per se van uit. Vaker is het zo dat je uit spanningsvolle situaties wel weet wat je intenties waren, en ook wat het resultaat daarvan was. Wat moeilijker te achterhalen is, is wat exact jouw bijdrage daarin is geweest, en wat daarin de bijdrage was van de ander. Wat is het nou geweest waardoor jij de ander over de streep hebt gekregen?

Waarom een rollenspel een aanvulling is, óók voor jou zelf!

Een rollenspel is dus eigenlijk een laboratorium-situatie. In een 'normaal' gesprek doen beide gesprekspartners moeite om tot een bepaalde uitkomst te komen. Dus competenties als initiatief tonen, luisteren, overtuigen, sensitiviteit, etc. worden door beide gesprekspartners toegepast. Een rollenspelsituatie haalt de variabele van de andere gesprekspartners er grotendeels uit. Daardoor komt de verantwoordelijkheid voor een goede afloop van het gesprek voor het grootste deel bij de kandidaat te liggen.

Het rollenspel is dus een goede aanvulling op wat je over jezelf zegt. Om het plaatje van jezelf helderder te krijgen. Als je van de ander géén medewerking krijgt: wat heb jij dan in huis om dat toch te creëren?


Wist je dat wel of niet van jezelf? In welke situaties herken je het (niet)? Kun je dat verklaren of nuanceren, ben je bereid om de feedback te aanvaarden en/of serieus te nemen? Allemaal zaken  die informatie geven over jou. 


We zien je voorkeursgedrag, enigszins uitvergroot, naar voren komen. Scherpe randjes komen dan ook wat scherper naar voren. Dat is bij bijna iedereen het geval en hoef je niet te voorkomen. Het is wel fijn om je er bewust van te zijn. 

Suzanne
Door

Suzanne

op 17 Jan 2021

Hoi Marjolein, wat ben ik blij met je reactie! Ik ben het helemaal met je eens dat sommige mensen géén baat hebben bij het rollenspel. Dat zijn er minder dan wanneer je dat aan mensen zou vragen. De meeste mensen denken van zichzelf dat ze heel slecht zijn in een rollenspel, maar dat dat in de praktijk meevalt, zeker als ze door de aanvankelijke schroom worden heen geholpen. Maar daarna, ben ik met je eens, zijn er nog steeds mensen waarbij een rollenspel geen goed meet-instrument is. Weet je wat: ik ga er een artikel over schrijven! Dus hou de site maar in de gaten!

Marjolein
Door

Marjolein

op 17 Jan 2021

Ik ben eens gaan zoeken naar informatie over bevriezen bij rollenspel. Wat ik daarbij vooral tegenkom, is mensen die je ervan proberen te overtuigen dat het echt iets nuttigs en leuks is. Dat ze meer over jou te weten komen, hoe je in situaties reageert. Dit geldt echter niet voor alle mensen. Behalve angstzweet en misselijkheid omdat ze moeten doen alsof de situatie echt is, lijkt hoe ze reageren totaal niet op hoe ze in een echte situatie zouden handelen. Misschien een standaard stukje tekst wel, maar niet hun houding, toon of reactievermogen. Heus, ik begrijp dat je er over het algemeen wel wat informatie uit krijgt. Maar je mist zo de mensen die een prima kracht zouden zijn, op het rollenspel gedeelte na. En dat is best jammer.

Reactie plaatsen