Assessment doen. Hoe kan ik helpen?
09 januari 2023 
2 min. leestijd

Assessment doen. Hoe kan ik helpen?

De meeste mensen die mij bellen, hebben zojuist te horen gekregen dat ze een assessment mogen doen. En dat is voor de meesten nogal een twijfelachtig genoegen.

Want: “Leuk hoor, dat ik een stap verder ben in de richting van een nieuwe carrièrekans, maar wát een drempel wordt daar voor opgeworpen!”

Je gaat zoeken op internet. Er zijn vast bedrijven die daar informatie over kunnen geven of je kunnen helpen. Zo komen mensen bij mij met de vraag: Hoe kun jij me helpen?

Het kan overdonderend zijn een assessment. Misschien is het zelfs wel de eerste keer: dus waar zal je mee te maken krijgen?

Ten eerste: Wat zijn veel voorkomende assessment onderdelen:

 • Capaciteitentest
  (Cijferreeksen, figuur-reeksen, taaltoetsen etc.)
 • Psychologisch interview
  (een gesprek met een assessment-psycholoog)
 • Rollenspel
  (gevreesd onderdeel!)
 • Persoonlijkheidsvragenlijsten
  (hier heb je er een enorme verscheidenheid in!)

Ten tweede:  Waar kan ik je mee helpen?

Ik ga ervan uit dat je zélf al een idee hebt dat je de baan goed zou kunnen en dat jij past binnen het functieprofiel. Wij hoeven er dan alleen maar voor te zorgen dat dat op de assessment-dag ook zichtbaar wordt!

Het valt niet mee om onder druk jezelf te laten zien. De een heeft daar meer moeite mee dan de ander, maar wat je in ieder geval níet wilt is dat je je moet vasthouden aan ‘trucjes’ of ‘regels’ of wat jij denkt dat ‘ze willen zien’. Dat geeft namelijk nooit het houvast dat je zou willen.

Jij bent al een heel leven geoefend in te zijn wie je bent, dus daar ben je veel beter in dan in het toepassen van een paar trucjes! Je bent beter geholpen met inzicht in hoe bepaalde gedeelten van je persoonlijkheid je in de weg zitten, en welke eigenschappen je nog meer bezit om die scherpere randjes anders (en constructiever) vorm te geven. Of hoe je eerlijk kunt zijn zonder dat je daarmee je kansen verspeelt.

Grofweg kun je ter voorbereiding 2 dingen doen:

Zelfstandig 

Aan de slag met mijn online programma’s voor capaciteitentests of rollenspeltraining.

Deze zijn prima als je al redelijk stevig in je schoenen staat, maar net even wat bekrachtiging wilt.


Met individuele hulp

Om allerlei redenen kun je net wat minder zeker van je zaak zijn.

 • Je wil er álles aan gedaan hebben om deze kans te verzilveren
 • Je kunt (nog) niet de vinger leggen op je eigen valkuilen
 • Je hebt een eerdere negatieve ervaring met assessments
 • Je bent sowieso slecht in toets-situaties
 • Je (ziet nog) niet hoe je de adviezen goed in je gedrag kunt integreren.
 • Je wilt geen gezichtsverlies lijden bij promotie bij huidige werkgever
 • etc., etc.

Dan kan ik jou ook individueel helpen. Online:

Een online coach-uur: heel geschikt om een rollenspel te oefenen. Het ‘nep-gevoel’ gaat er dan al een beetje af.

De Online Assessment Workout: Hierin vind je alle 3 voorgaande opties. Dus: het oefenen van je capaciteitentests, een online rollenspeltraining én een uur coaching online van mij.

Of Offline:

Dan nodig ik je bij mij uit en krijg je  professionele feedback te geven op je rollenspel, bespreken we hoe je je psychologisch interview ingaat, nemen we gezamenlijk je capaciteitentests door. Zoasl een klant van mij het ooit formuleerde: : "Ik moet het offline zelf meemaken, anders blijft het toch een beetje een film voor mij."

Hoe veel of hoe weinig behoefte je ook hebt aan hulp en voorbereiding: Als het goed is ga je  met een flinke dosis vertrouwen je assessment tegemoet!


Over de schrijver
Reactie plaatsen