Oefenen in Theorie of Praktijk
17 januari 2023 
1 min. leestijd

Oefenen in Theorie of Praktijk

Ik wilde een lange tijd goede mooie meringues maken.
Cees Holtkamp had er video’s over met zijn kleindochter. Dat kon ik ook!

Niet.

Er droop suikersiroop uit, ze bleven niet wit en ze waren taai.
Nog een keer het filmpje kijken. Zelfde resultaat.

Een ander recept proberen. “Meringues maken is heel gemakkelijk” zag ik ergens. Dat was hoopgevend en ontmoedigend tegelijk! Een heel meringue-boek kopen. Kleine schuimpjes gingen al goed. Ik kleurde ze zelfs met streepjes! Na jaren oefenen lukken ook de iets grotere, droog van binnen en van buiten, maar ja, echt wit blijven ze nooit. En die van Cees Holtkamp, die zo lekker smeuïg zijn van binnen en bros van buiten, helaas, nog steeds niet.

Iets lézen op internet of in een boek, over hóe je iets moet doen, is duidelijk niet hetzelfde als (lang) oefenen in de praktijk. Zelfs een filmpje kijken is niet hetzelfde.

Wat heeft dit in hemelsnaam met je assessment te maken??

Dit:

Als jij assessment gaat doen en je zoekt op internet (ook op mijn site) allerlei adviezen over hoe je dat aan moet pakken, kan het maar zo gebeuren dat je de adviezen niet goed leest, anders interpreteert, te strak hanteert of juist te los.

Verschil met mijn meringues:  Bij een assessment gaat het om jouw persoonlijkheid en je gedrag wat een nog stuk minder exact is dan het bakken van een meringues.

Nog een verschil met de meringues:  Ik kan ze zo vaak uitproberen als ik wil, geen man overboord. Maar bij een assessment volgt -meestal- een definitief advies. Als dat negatief is baal je. En is de kans op die baan ineens een (heel) stuk minder.

Dus:

Als je assessment mag doen en je gaat opzoeken hoe je dat het beste aan kunt pakken: oefen het dan in de praktijk! Met je partner, met een collega, met een familielid. Probeer de adviezen uit in de praktijk, zeg wat het effect ervan zou moeten zijn en laat de ander je vertellen of dat ook is gelukt!

Ik zei het al in een eerder blog: als jij helemaal strak staat van de tips un tricks die je overal hebt opgepikt: lieve schat dan wordt het veel te moeilijk om nog jezelf te zijn!

Alleen oefenen in theorie, door erover te lezen, of filmpjes te kijken, kán, als je niet uitkijkt, precies het verkeerde effect hebben.

Over de schrijver
Reactie plaatsen