uitleg cijferreeksen

Cijferreeksen uitleg

Het kan je gek maken als je een stel getallen achter elkaar ziet waartussen je geen enkel verband kunt ontdekken.  Soms zit het verband wat dieper weggestopt. Dat krijg je helder met de boogjes-techniek. Ik leg het je hier uit.



Maak je dus geen zorgen als je het niet direct ziet, op deze manier kun je het verband altijd achterhalen. Desnoods maak je nóg een rij boogjes.

Maar ik heb niet genoeg tijd!

Nee, klopt. Je kunt niet tot in het oneindige boogjes blijven tekenen, want je klok voor die specifieke opgave loopt op een goed moment af.
Het is wél een goed idee als oefening, als je hier echt heel 'slecht' in bent. Hoe vaker je het hebt geoefend, hoe beter je er in wordt, óók als je geen cijferwonder bent.

En als je oefent 'in vredestijd' zoals ik dat altijd zeg, dus wanneer er geen druk op de ketel staat, geef je je brein de meeste kans om nieuwe strategieën ook op te nemen.

Tafel van ...

Een andere reden waarom je mogelijk moeite hebt met cijferreeksen vind je misschien té kinderachtig! En toch: ik heb volwassen mannen en vrouwen op laag, midden én hoog niveau kunnen helpen met deze vraag:

Hoeveel is 7 x 8?

Heb je het antwoord direct? Automatisch? Dan is het automatiseren op de basisschool goed gegaan. Gelukkig, want daarmee bespaar je tijd in je cijferreeksen. Je ziet namelijk direct het verband tussen
12 - 36 - 60 - 84
1 x 12
3 x 12
5 x 12
7 x 12
Dus de volgende zou dan waarschijnlijk 9 x 12 zijn: 108

Ik weet het, het is basisschoolmateriaal en als je dit goed hebt zitten voel je je misschien beledigd. Maar er zijn ontzettend veel mensen die hier in de basisschool 'doorheen zijn geglipt'. Die op andere manieren slimme kinderen waren, namelijk die vervelende tafels te kunnen ontwijken, omdat ze het niet leuk vonden.

Dan heb je een enorm nadeel in je cijferreeksen want je ziet een verband niet direct: jij moet het uitrekenen, iets waarmee je je altijd prima hebt gered, maar waar je in een cijferreeks kostbare tijd mee verliest.

Het vierkant

Gelukkig is dat heel goed op te lossen.
Je kunt nog steeds 'stampen'. Er is geen énkel bewijs dat de volkswijsheid zou kloppen. Namelijk dat je op latere leeftijd niet meer zou kunnen leren.
Dus ga ze opnieuw leren! Heb je kinderen in de juiste leeftijd: doe het met hen sámen!
tafelvierkant

Ik heb er hier één tot 10 getekend, maar hoe verder je ze uit je hoofd kunt leren, hoe meer baat je er bij hebt. Dus maak er één tot en met 13 bijvoorbeeld.

Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kunt! En zo niet, of het roept nieuwe vragen op, dan weet je het: stel me je vraag. Onder dit artikel:



Reactie plaatsen