Opvallen in 7 stappen - De belangrijkste Assessment Tips
27 november 2012 
3 min. leestijd

Opvallen in 7 stappen - De belangrijkste Assessment Tips

Ik heb de laatste weken veel gesproken over ‘opvallen’. Misschien heb je de teletraining gevolgd, of een live training over dit onderwerp. Voor dat ik verder ga, wil ik eerst een opmerking maken speciaal voor alle introverten: Je – hoeft – niet – extravert – te – zijn om voor een werkgever op te vallen. Vele introverten horen namelijk een irritante innerlijke stem die ze voorhoudt dat ze “het nooit kunnen winnen van die concurrent met die vlotte babbel!” Hoor jij dat stemmetje ook? Blijf dan vooral verder lezen. Met dit stappenplan kun jij net zo goed opvallen als die vlotte babbel! Vandaag geef ik je eenvoudig de 7 stappen. In de komende weken zal ik steeds wat verder inzoomen op één van die stappen.

Inhoudsopgave

  1. Stap 1 Besluit dát je op wilt vallen
  2. Stap 2 Bepaal wat je talenten en kwaliteiten zijn
  3. Stap 3 Bepaal nu wat je minder sterke  eigenschappen zijn
  4. Stap 4 Onderzoek wat je gewenste werkgever belangrijk vindt
  5. Stap 5 Vertalen.
  6. Stap 6 Vormgeven
  7. Stap 7 Verkopen!

7-STAPPENPLAN met de belangrijkste Assessment Tips

Stap 1 Besluit dát je op wilt vallen

En dat je daar voor wilt doen wat er nodig is… (en dat is niet zo simpel als het lijkt…) Dat betekent dat je je ‘kop boven het maaiveld uitsteekt’, en dat is ook altijd risicovol! Vraag je dus af in deze stap of je bereid bent om een risico te nemen.

Stap 2 Bepaal wat je talenten en kwaliteiten zijn

Of het nou in werk-, studie-, of privésituaties is, bedenk minstens  20 situaties waarin je tevreden bent/was over jezelf. Dwing jezelf zo tot een lijst van minstens 20 positieve eigenschappen/kwaliteiten te komen, hoe groot of hoe klein ze ook zijn. Het gaat je helpen te definiëren hoe jij je onderscheidt van anderen. Let op: eerlijkheid is hier het sleutelwoord. Geen bluf. En niet overdreven kritisch.

Stap 3 Bepaal nu wat je minder sterke  eigenschappen zijn

Ook dit doe je weer aan de hand van praktische voorbeelden. (Je mag ze ontwikkelpunten noemen, maar voor nu mag  je ook wel even heel chagrijnig zijn over die rot-eigenschap van jezelf…;) Hint: Wanneer wordt een goede eigenschap van jou vervelend? Overtuigend kan drammerig of betweterig worden. Doordacht kan te voorzichtig worden. Een lijst van 15 voorbeelden is genoeg. kraakhelder water Als je deze stappen goed hebt doorlopen, kan nu een kraakhelder beeld ontstaan van jezelf. Voor een deel gaat dit nu vanzelf, voor een deel kun je een handje helpen door de lijsten iedere dag even te bekijken, vul ze desnoods nog aan. Onthoud: geen bluf, niet overdreven kritisch! In de tweede fase van dit stappenplan ga je nadenken hoe je dat beeld overbrengt.

Stap 4 Onderzoek wat je gewenste werkgever belangrijk vindt

Dat is vaak veel meer dan  alleen in de advertentie of het functieprofiel staat. Hoe meer je hierover weet,  hoe meer je weet hoe je op kunt vallen! Welk beeld schetst je toekomstige werkgever van zichzelf? Wat vinden ze belangrijk tov hun klant? Hoe onderscheiden zij zich? Wat maakt hen enthousiast? Wat zijn hun zorgen? Wat is de dynamiek van het team waarin je komt te werken?

Stap 5 Vertalen

Gebruik stap 4 om een goede vertaling te maken van het  kraakheldere beeld van jezelf. Waar komt het beeld van jou overeen met het beeld van de werkgever? Welke woorden zou je werkgever willen horen? Wat in jou zou hen helpen? Wat overtuigt hen?

Stap 6 Vormgeven

Ga nu bedenken hoe je dat beeld overbrengt op papier. Je cv is jullie eerste kennismaking. Hoe geef je die zo vorm dat de door jou genoemde eigenschappen hier direct zichtbaar in zijn? Gebruik je kleur, een superstrakke lay-out, een creatieve manier als een flyer of videopitch? Wat geeft het beste de vertaling van jouw kwaliteiten weer?

Stap 7 Verkopen!

Ofwel: hoe breng je dat consistente en kraakheldere beeld  live over? Hoe presenteer je jezelf in een sollicitatiegesprek? Jij bent de oplossing voor een probleem van je werkgever. Wat zeg je over dat probleem? Hoeveel vraag je er over? Hoe presenteer je de oplossing die jij bent? Als je deze stappen doorloopt zul je opvallen met een kraakhelder, authentiek en betrouwbaar beeld over jezelf. Vooral die betrouwbaarheid is belangrijk voor een werkgever. Want wat doet een werkgever tijdens een selectieproces? Juist: de risico’s om iemand aan te nemen zo ver mogelijk minimaliseren! Heb je hulp nodig bij deze stappen?

Ben je al aan je assessment toe? Vraag hieronder dan alvast de gratis rollenspelgids aan ‘Stralen in je rollenspel’.

Over de schrijver
Matt Verstappen
Door

Matt Verstappen

op 09 Aug 2014

Binnenkort heb ik mijn assessment Master of Education Math in Utrecht. Waarschijnlijk op vrijdag, 22 augustus 2014. Dus je 7 tips zijn wel goed voor enig houvast.

Suzanne Olde Rikkert
Door

Suzanne Olde Rikkert

op 25 Aug 2014

Hoi Matt, Fijn dat je er houvast aan hebt. Hoe is je assessment uiteindelijk gegaan?

Reactie plaatsen