Rollenspel info: 5 regels bij je voorbereiding
Je kunt van alles vooraf hebben voorbereid, voor je rollenspel. En ik hoop dat je dat doet!
Waar je misschien nog niet aan heb gedacht is hoe je de voorbereidingstijd benut die je op je assessment-dag zelf krijgt om je rollenspel voor te bereiden.
Daar mag ik niet bij zijn, je mag deze site niet raadplegen, en je mag me ook niet bellen, dus onderstaande adviezen moet je gewoon onthouden! Hier komen ze:
Wat doe je met de rollenspel info: 5 regels waarmee je je rollenspel ter plekke voorbereid.
Regel 1: Je lees-tijd
Lijkt een open deur, maar lees je informatie zorgvuldig door. Ik kom regelmatig mensen tegen die iets net hebben gemist, of verkeerd hebben begrepen. Dat zegt mogelijk alleen iets over je intelligentie (pak je de informatie allemaal op?) en dat is niet zo’n punt want dat wordt in je capaciteitentest gewoon duidelijk. Geen man overboord dus.
Het échte grote nadeel van je facts niet op een rijtje te hebben, is je eigen onzekerheid. Dan kun je niet het beste van jezelf laten zien!
Regel 2: Je conclusies
Welk beeld komt er uit de informatie naar voren? Welke conclusies lijken je ‘voor de hand liggend’? Kijk hier mee uit. Te snel getrokken conclusies kunnen van een gesprek jouw monoloog maken. De ander heeft nauwelijks nog iets in te brengen. Bedenk vooraf wat je kunt doen om je beeld in het gesprek te (laten) nuanceren!
Regel 3: Je doel
Soms krijg je in je info een heel algemeen doel mee (als: ‚maak deze punten bespreekbaar’). Maar soms ook krijg je een heel nauw omschreven doel mee (bv: stel de klant tevreden, geef max. zoveel gratis weg, en probeer een nieuw product te verkopen) Bepaal dan voor jezelf wat je in ieder geval wilt bespreken, en wat je bij de ander wilt bereiken. Dat is een leidraad waarmee je de regie over het spel kunt houden
Regel 4: Je strategie
Zodra je bepaald hebt wat jouw doel is, vraag je dan af hoe je het doel van de ander gaat achterhalen. Vraag je af hoe je in het gesprek wilt omgaan met tegengestelde belangen, wensen of meningen. Wat kun jij doen om voor beiden een goed gesprek te voeren? Hoeveel laat je de ander doen? Kun je gezamenlijk een oplossing vinden?
Het is nooit de bedoeling dat jij álles op je nek neemt, net zo min als je alles aan de ander over laat!
Regel 5: Je structuur
Bepaal vooraf welke structuur je in het gesprek wilt aanbrengen. Welke zaken mogen eventueel wachten, welke niet? In welke volgorde wil je zaken aan de orde stellen en waarom? Bedenk daarbij hoeveel tijd je hebt, en neem je voor om je gesprekspartner de helft van de gesprekstijd te geven.
Maak de structuur aan het begin van het gesprek ook duidelijk aan je gesprekspartner, en laat hem/haar evt. iets toevoegen of wijzigen als dat nodig is.
Een rollenspel bekijken? Klik dan hier