Hoe ben jij natuurlijk, geloofwaardig en authentiek?
28 april 2014 
1 min. leestijd

Hoe ben jij natuurlijk, geloofwaardig en authentiek?

Als assessmentcoach en -acteur ben ik voortdurend bezig met gedrag. Wat doet iemand, wat zegt-ie, hoe reageren we op elkaar, hoe hangen onze reacties samen met hoe we met elkaar praten?

Dat heeft alles te maken met persoonlijke ontwikkeling, zowel van mijzelf als van mijn klanten.

Je wilt namelijk weten hoe je eigen gedrag tot bepaalde effecten leidt.

Én waarschijnlijk wil jij ook wel weten wat je zou kunnen doen om een ánder effect te krijgen.

De centrale vraag is vaak hoe je dat soort kennis en inzicht kunt omzetten in natuurlijk gedrag. Hoe je dergelijke inzichten je zó eigen kunt maken dat het natuurlijk, geloofwaardig en authentiek wordt?

Want: hoe natuurlijker en authentieker – hoe effectiever we zijn.
En hoe meer uit op het effect – hoe minder authentiek en geloofwaardig!

Ik maak me er ook wel eens schuldig aan: een nieuw ‘trucje’ toepassen. Bij mij thuis wordt dat genadeloos afgestraft 😉 

In mijn trainingen en coaching ben ik natuurlijk 1 op 1 met jou op zoek naar wat bij je past. Dan kan ik maatwerk voor je leveren.
Maar ik kan hier ook al een heel aantal vragen voor je beantwoorden!

Natuurlijk; je die antwoorden eigen maken, dát is de kunst. Maar het begint wel degelijk bij de vragen stellen!

Dus:

  • Heb je last van hoe mensen jou zien?
  • Welke mensen of gedrag verdraag jij slecht?
  • Ben jij minder overtuigend dan je zou willen?
  • Welk gedrag van jou wordt slecht verdragen?
  • Straal je minder zelfvertrouwen of expertise uit dan je zou willen?
  • Heb jij het gevoel dat je iets hoog moet houden of door de mand kunt vallen?

Allemaal facetten die de communicatie behoorlijk moeilijk kunnen maken, en waarin je andere dingen laat zien dan je zou willen!
Of heb je nog andere kwesties die je voor wilt leggen?

Hoe meer jij hierover weet, begrijpt en herkent, hoe meer je zélf de regie kunt hebben in ieder selectieproces, vanaf je eerste sollicitatiegesprek (maar wellicht ook al brief!) tot aan je rollenspellen, je gesprek met de psycholoog of het arbeidsvoorwaardengesprek!

Grijp je kans:

Waar loop jij tegenaan, welke vragen heb jij met betrekking tot je sollicitaties op het gebied van je eigen communicatie?
Wat wil jij laten zien, en welke obstakels kom je daarbij tegen?

Stel hier jouw nummer 1 gedragsvraag, en ik zal ‘m hier beantwoorden.

Vragen die veel worden gesteld zullen een plek krijgen in de faq’s,  in een uitgebreider blog, een gratis webinar, of op nog andere manieren weer bij je terugkomen.

Stel jouw vraag in het reactieveld hieronder!

Over de schrijver
Veronica
Door

Veronica

op 17 Jun 2014

Beste Suzanne, Ik heb 3 erg leuke, informatieve gesprekken gehad bij een potentiële nieuwe werkgever. Ik ben enthousiast over hen en zij over mij. Hun enige twijfelpunt over mij is of ik overtuigend genoeg ben voor de senior adviseursrol waarin ik zou zitten. Zij denken dat ik snel onder de indruk ben van senioriteit en dan niet mijn standpunt kan overbrengen. Wel vinden ze mij inhoudelijk erg sterk, enthousiast etc. Nu is het ook zo dat ik soms onzeker ben, vooral als er iemand tegenover mij zit die me geen ruimte geeft en 'bluft'. Ik heb altijd tijd nodig om na te denken voordat ik een goed tegenargument kan brengen. Binnenkort heb ik een assessment. Ik maak me zorgen om het rollenspel. Hoe kan ik dat goed voorbereiden? Ik kijk uit naar je reactie! groet, Veronica

Suzanne Olde Rikkert
Door

Suzanne Olde Rikkert

op 18 Jun 2014

Hoi Veronica, allereerst: fijn dat je zo'n klik hebt met je (potentiële) nieuwe werkgever! Wat betreft je vraag: het is niet altijd nodig een tegenargument tegenover een bluffer te zetten. De kunst is om je door een ander niet mee te laten slepen in gedrag dat minder bij je past. Jóuw gouden regel is moeilijk te geven omdat ik je niet ken, maar over het algemeen helpt dit: goed observeren, benoemen wat je ziet, én wat dat gedrag met je doet. Vervolgens kun je vragen gaan stellen om te achterhalen wat maakt dat de ander 'bluft' (en onthoud dat bluffen jouw interpretatie is, die je in jouw geval (het maakt je immers onzeker) eerder op achterstand zet. Een open nieuwsgierige mind houden totdat je precies weet hoe de ander denkt is altijd beter dan interpreteren! Mocht je meer info nodig hebben, bel of mail me gerust!

Reactie plaatsen