Thuis capaciteitentests maken
08 februari 2021 
4 min. leestijd

Thuis capaciteitentests maken

Ik heb het vorige week al gehad over thuis je rollenspel doen, deze week vertel ik je meer over:  Thuis de capaciteitentest maken.

Net als bij de artikelen over assessments en rollenspellen geldt ook hiervoor: Neem de tijd en de ruimte. Zorg dat je er goed uitgerust aan begint, en dat je niet afgeleid of gestoord kunt worden.

Zorg dat je telefoon niet in de buurt is, je huisdieren in een andere kamer zijn, en je kinderen en/of partner niet binnen kunnen komen. Ik blijf het herhalen omdat het zó zonde is als je afgeleid bent, dat heeft écht invloed op je resultaten.

Capaciteitentest als je ziek bent

Doe je capaciteitentest óók niet als je je niet zo lekker voelt!
Als je ziek bent, of er zijn omstandigheden in de persoonlijke sfeer, of andere redenen waarom je een slechte dag hebt: Doe het dan op een ander moment.

Durf om uitstel te vragen

Je mag altijd een assessment bureau bellen dat het heel slecht uitkomt! Dat vinden ze niet leuk van de planning, maar ze begrijpen altijd dat een sterfgeval, griep of andere problemen grote invloed op je prestaties kunnen hebben. Zo kun jij je capaciteitentest maken op het moment dat jij je weer fit voelt. Een week uitstel moet vaak wel lukken. Dat geldt natuurlijk niet alleen als je capaciteitentest  thuis online moet maken, maar ook als we na corona wél weer op locatie mogen komen.

Belangrijk om te weten

Misschien is dit een overbodige opmerking, maar er wordt vanuit gegaan dat jij je test zelf maakt.

Ook vóór corona kon je vaak je capaciteitentest thuis maken. Het kan dan heel verleidelijk zijn om je partner, een vriend, of je slimme nichtje in te schakelen voor een onderdeel waar je zelf minder goed in denkt te zijn. Ik ben zelfs weleens gebeld door iemand die mij wilde betalen om zijn capaciteitentest te maken.

Online capaciteitentest maken

Online capaciteitentest maken: Laat het je slimme nichtje niet doen!


De belangrijkste reden om níet aan die verleiding toe te geven, is dat het uiteindelijk je zelfvertrouwen ondermijnt. In plaats van dat je de testen je volle aandacht geeft, kies je voor vermijding en verdiept daarmee je negatieve zelfbeeld. Op die manier creëer je een self-fulfilling prophecy.

Je kunt veel beter regelmatig je grijze cellen aan het werk zetten. Voor de meesten is het ‘sommetjes maken’ iets uit een ver verleden. Je hersenen moeten opnieuw wennen aan dat soort activiteit.

Er zijn heel veel gratis sites waarop dat kan. Ik gebruik zelf tegenwoordig: https://www.neurocampus.nl/    Echt hoor! Zeker eens in de twee weken spendeer ik daar zo’n half uur á een uur, en ik ben begonnen het leuk te vinden.

Het belang van capaciteitentests

Van alle assessmentinstrumenten voorspelt de capaciteitentest het beste hoe jij zult presteren in de gewenste functie.
Daarom wordt hij bijna altijd ingezet.  Toch geeft ook dit figuur aan dat de voorspelling zéker niet 100% raak zit.

Dat betekent dus ook dat niet alles staat of valt met de capaciteitentest. Doordat ze jou in een assessment meerdere tests e.d. laten doen, kan nog beter worden voorspeld hoe je ‘het waarschijnlijk zult doen’ in de functie. Door de combinatie van verschillende assessmentinstrumenten wordt die validiteit verhoogd, maar boven de 0.65 komt het niet.
Kijk maar in het figuur hieronder:

Predicitieve validiteit Schmidt & Hunter: De capactitentest

Schema door Hunter en Smidt (1998) bewerkt door Derksen en Derksen (2006).

Hier kun je zien dat de capaciteitentest met een score van 0.51 op een schaal van 1,0 de hoogst voorspellende waarde heeft.
Wat je ook ziet, is dat de voorspellende waarde van je assessment als geheel hoger wordt als de andere assessmentinstrumenten worden gecombineerd met de capaciteitentest.

Met andere woorden: Natuurlijk is de capaciteitentest belangrijk, maar alle onderdelen van het assessment sámen voorspellen uiteindelijk het beste hoe jij het in je gewenste functie zou doen. Kortom: Maak je er niet al te druk om 😉

De koningsweg

De uitslag van de capaciteitentest is geen waardeoordeel over jou. Al voelt dat vaak wel zo. Geconfronteerd worden met een uitslag die minder is dan je verwachtte kan heftig zijn.

Heb je een universitaire graad omdat alles je supergemakkelijk afging en ben je fluitend door je colleges gelopen vroeger? Of begon jij op de Mavo, toen MBO, toen HBO en toen heb je ook nog een universitaire graad gehaald? Wát een karakter heb je dan ontwikkeld! Je bent niet voor één gat te vangen en hebt met tegenslag om leren gaan. Niet voor niets noemen wij dat ‘de Koningsweg’.

Nou ja. Een koning krijgt het juist allemaal in de schoot geworpen natuurlijk, maar ‘in de branche’ wordt het zo genoemd vanwege de waardering die er uit spreekt.

Toch zijn er ook werkgevers die een goede score op de capaciteitentests als harde eis stellen. Karaktereigenschappen zijn dan ook belangrijk, maar komen op de tweede plaats. Als je in zo’n geval je hele slimme nichtje de tests laat maken, en je komt op die plek terecht, vraag je dan af of je daar gelukkig zult worden, of dat je voortdurend op je tenen zult moeten lopen.

Als dat je niet overtuigt, weet dan dat een assessmentbureau bijna altijd checkt of je het zelf hebt gemaakt als jij de capaciteitentest thuis hebt gemaakt. Je krijgt dan op locatie bijvoorbeeld nog een korte test met controlevragen voor alle onderdelen. Als het verschil met de capaciteitentest test die je online hebt gemaakt dan te groot is, moet je ter plekke nogmaals de hele capaciteitentest doen. Alle onderdelen.
Als jij je test zelf hebt gemaakt kom je daar makkelijk doorheen.

Maak je je toch ontzettend druk over die capaciteitentest? Hou dan de website dan in de gaten. Binnenkort doen we een hele serie over faalangst en hoe je ermee om kunt gaan.

Ik ben -as we speak- bezig met een serie over de verschillende onderdelen van een capaciteitentest en álle verschillende oplossingsstrategieën. Dus: cijferreeksen, Inductief redeneren, Syllogismen, die gruwelijke kubusjes, etc. etc. Hou ook daarvoor de site in de gaten, iedere week zal er een nieuw artikel over verschijnen in mijn KennisBank.

Wil je daar niet op wachten? Klik dan hier om direct mijn hulp in te schakelen.

Je kunt dit!
De Assessmentcoach

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen