Stress in een rollenspel

Heel veel mensen ervaren stress in een rollenspel, het wordt ervaren als één van de spannendste onderdelen van het assessment. 



Waarom ervaar je stress in een rollenspel?

Hoe komt dat nou? Er zijn een paar voor de hand liggende redenen:



  • Je wordt bekeken assessor.
  • Die assessor zit het hele gesprek 'mee te schrijven'
  • Je voert een gesprek in een fictieve situatie.
  • Jij bent jezelf, maar je gesprekspartner is een acteur.

Dat kan allemaal als heel kunstmatig aanvoelen. En dat kan ook de spanning extra verhogen. Een rollenspel meet dus -ongewild- ook altijd je stress-bestendigheid.

Daarnaast is er ook een dieper liggende reden waarom je stress in een rollenspel ervaart.

Dieper liggende redenen.

  • Je bent niet zeker over je eigen functioneren.
  • Mogelijk koester je de overtuiging dat de acteur je 'in de hoek' wil zetten.
  • Zo openlijk en 'in actie' beoordeeld worden, dat zijn we niet gewend.

Je hebt jezelf waarschijnlijk nog nooit zin voor zin in een gesprek geanalyseerd. Nu kun je de indruk hebben dat op iedere slak zou wordt gelegd en je al je woorden op een goudschaaltje moet wegen.
Wanneer je je teveel bewust bent van het feit dat je gesprekspartner een acteur is, kun je achter alles wat hij zegt en doet een 'verborgen' boodschap zien, en aan het puzzelen slaan wat dat moet betekenen.

Hoeveel invloed heeft jouw stress?

Is je spanning fysiek zichtbaar? Bijvoorbeeld door zweethanden, trillende handen, een droge mond, vlekkerigheid?

Als het antwoord daar 'Ja' op is, is de volgende vraag: vind jij het zelf storend? Heb je er last van, beïnvloedt het je? Als dat zo is, zijn er aan fysieke uitingen van spanning wel een aantal dingen te doen.

Op welke andere manieren beïnvloedt de stress jouw gedrag? Word je onzeker, haastig of vind je het moeilijker om nog te luisteren. Of ben je meer bezig met het oordeel van de assessor in die hoek, dan met je gesprekspartner. Lukt het niet om de gedachte los te laten aan wat er nu van je verwacht wordt?

Ook daar kun je -in je voorbereiding- het een en ander aan doen.

Hoe om te gaan met de stress in een rollenspel?

Laten we beginnen met de fysieke verschijnselen. Allereerst moet ik zeggen dat jij vaak de enige bent die er last van heeft. Wij zijn het gewend, zien het dagelijks en begrijpen het ook heel goed. Er hangt meestal best wel wat van af in zo'n assessment, dus voor de assessor hoef je onderstaande middeltjes niet te doen. Alleen als het jou zelf een wat steviger gevoel geeft:

Zweethanden.
Je kunt talkpoeder proberen. Je kunt ook aan het begin je gesprekspartner géén hand geven, maar verzin dan iets anders. (Een high five als dat past bij jou en bij de situatie) Als je niets doet ter begroeting wordt dat nog wel eens als horkerig ervaren. Of zorg dat je een stoffen zakdoekje bij je hebt waar je je handen aan droogt voor je gesprekspartner binnenkomt.

Zweten
Kleed je zelf zo dat je gedurende de dag iets aan- of uit kunt trekken. Je hebt meer dan alleen een rollenspel dus als je een uur stil zit achter een computer kun je het juist weer koud hebben. Maar dat je bij een rollenspel iets kunt uittrekken kan heel fijn zijn. Of doe een jasje juist aan als het alleen gaat om het verbergen van zweetplekken onder je oksels. Denk ook aan de kleur van je shirt in dat verband.

Droge mond.
Zorg dat je water hebt tijdens je rollenspel. Daar mag je om vragen. Het allerbeste tegen een droge mond: vlak voor het rollenspel je tanden poetsen met tandpasta. De scherpe tandpastasmaak voorkomt een droge mond.

Vlekkerigheid
Dit zie je vaak vanuit de hals opkomen. En als je denkt dat het zichtbaar is, wordt het vaak nog erger. Zorg voor een kledingstuk in je hals (choker, sjaaltje) waardoor je het niet zo ziet.

En wat te doen aan onzekerheid?

Die dieperliggende redenen kunnen je knap onzeker maken. De lapmiddeltjes die ik hiervoor beschreef, doen alleen iets aan de uiterlijke verschijningsvorm van die spanning. Maar wat doe je aan die dieperliggende stress?

Je kunt dat vanaf 2 fronten aanpakken: Van buitenaf en van binnenuit.

Van buitenaf door je heel goed te informeren over wat een rollenspel eigenlijk is, hoe het is opgezet, om welke reden, en wat er wél, maar ook wat er niet van je verwacht wordt.
Van binnenuit door een zo goed mogelijk beeld te krijgen van hoe jij in lastige situaties functioneert, wat je valkuilen zijn, en hoe je daar uitkomt (gebruik voorbeelden uit het verleden.

Als je dit heel moeilijk vindt, overweeg dan een rollenspeltraining te doen

Een veel gehoord advies is hier: "Blijf vooral je zelf". Dat is aan de ene kant moeilijker dan je denkt en aan de andere kant juist makkelijker! Lees hier verder over jezelf blijven tijdens een rollenspel.
Reactie plaatsen