Beïnvloeden en overtuigen, hoe doe je dat?
04 mei 2015 
1 min. leestijd

Beïnvloeden en overtuigen, hoe doe je dat?

In heel veel verschillende situaties zou je willen dat je een ander kon beïnvloeden en overtuigen. In veel sollicitatieprocedures wordt het als competentie ook gevraagd. Toch hebben de meeste mensen een verkeerd beeld van hoe je kunt overtuigen:

Gesprekstechniek beïnvloeden en overtuigen

Ik noem ze hier gezamenlijk, eigenlijk vind ik het namelijk hetzelfde. Waar overtuigen misschien als doel heeft iemand volledig van standpunt te doen veranderen, zou je bij beïnvloeden nog kunnen denken aan een bepaalde gradatie.

Maar in principe is voor beiden hetzelfde nodig: je wil dat je gesprekspartner een andere zienswijze in ieder geval in overweging neemt. Of anders gezegd: je wil je gesprekspartner helpen om een bepaald onderwerp ook op een andere manier te zien (en daarná wellicht overtuigd raken)

In onderstaande video vertel ik je hoe je dat kunt bereiken:

Wanneer het niet lukt…

Het gebeurt vaker niet dan wel, dat we een ander weten te overtuigen. Analyseer zelf maar eens, welke ‘technieken’ je dan hebt toegepast.

Het is natuurlijk verleidelijk om iets van de ander te vinden. Wanneer we niet in staat blijken de ander te overtuigen zijn dit een aantal kwalificaties die we dan maar al te vaak aan de ander geven:

Hij of zij…

  • ‘is dom.’
  • ‘begrijpt niet hoe het zit.’
  • ‘luistert nergens naar.’
  • ‘is niet voor rede vatbaar.’

Dat is frustrerend. Voor jou. En ook voor die ander!
Daarmee is de verwijdering natuurlijk compleet, je hebt misschien het gevoel dat je verhaal niet echt is overgekomen, dat je je tijd hebt verspild, en de kans dat je de ander kunt overtuigen is verkeken.

Hopelijk kun je met de informatie uit deze video op een andere manier gaan kijken. Durf je meer naar bezwaren van de ander te luisteren, en ze uit te diepen? Durf je je eigen doelen even op een zijspoor te zetten, en durf je er op te vertrouwen dat je wat later heus wel weer op dat zijspoor uit kunt komen?
Ben je in staat die ander ook belangrijk te maken? Want iedereen wil er immers ‘toe doen’!

Ga er mee aan de slag, begin het te gebruiken in situaties waar niet al te veel van afhangt en laat me héél alsjeblieft in het commentaar hieronder weten hoe het oefenen je vergaat!  (Hoe meer ik weet welke moeilijkheden je tegenkomt, hoe beter ik je kan helpen! Ik kan je altijd persoonlijke tips geven.)

>>laat hier je ervaringen achter>>

Over de schrijver
Suzanne
Door

Suzanne

op 04 May 2015

Heb je geoefend met overtuigen en beïnvloeden? Hoe is het gegaan?

Reactie plaatsen