Ik hoorde een klacht over het rollenspel van een assessment kandidaat die ik hier -gek genoeg- nog nooit besproken heb. Gek, omdat het een klacht is die ik veel vaker hoor.
Een rollenspel heeft een vast timeslot.
Net als alle onderdelen van een assessment, kijk maar:
Afhankelijk van de complexiteit van de opdracht krijg je meestal tussen de 5 en de 20 minuten voor je voorbereiding. Je leest de casus door en bepaalt hoe je het komende gesprek gaat aanpakken.
Vervolgens krijg je voor het gesprek zelf meestal ook tussen de 5 en de 20 minuten.
Dat is heel erg veel korter dan je in de realiteit zou nemen of hebben voor een gesprek, dus dat kan je behoorlijk dwars zitten.
Wat zijn de valkuilen die dan op de loer liggen?
Valkuil 1: te strikte doelbepaling
Het is zinvol je tijdens je voorbereiding af te vragen hoe je de opdracht wilt gaan aanpakken. Welk doel stel je jezelf? Toch, als je daar te strak aan vast houdt kan je in een gesprek dan nogal ‘kort door de bocht’ overkomen, en laat je niet jouw eigen normale gedrag zien.
Valkuil 2: Uitstellen
Onderwerpen die ter tafel zouden moeten komen doorschuiven naar ‘een volgende afspraak’.
Valkuil 3: Fatsoen
Favoriet bij velen: even het ijs breken. Wat kletsen over het gebouw, het weer, heb je het kunnen vinden, hoe is het met de kinderen. Voor je het weet ben je al heel wat kostbare minuten kwijt, en kijk je de rest van het gesprek alleen maar angstig heen en weer tussen klok en aantekeningen
Laten we per valkuil eens kijken welk alternatief je hebt;
Alternatief 1: In de maat, maar zo vrij als een vogel!:
Toch heb je binnen die korte minuten de vrijheid voor jouw regie in het gesprek. Maw: laat de klok niet de regie overnemen! Hoe meer je in het hier en nu bent, hoe meer je je gesprekspartner zult hóren! Je kunt je aanpak dan mede op die informatie baseren, en er ontstaat echte interactie!
Alternatief 2, Wees geen grafdelver:
Schuif onderwerpen niet door, maar adresseer ze in het gesprek zelf, ook al denk jij dat dat veel te lang gaat duren. Mocht dat het geval zijn, dan heb je in ieder geval al wel iets laten zien van jouw aanpak. Je kunt evt. het vervolg dan nog (fictief) doorschuiven naar een tweede afspraak (als de tegenspeler daarmee akkoord gaat…)
Alternatief 3, Klits Klats Klanderen:
Vraag je af waarom je het nodig vind om ijs te breken. Heb je een moeilijke boodschap? Die wordt niet makkelijker als je eerst over koetjes en kalfjes praat.
De rollenspeler wéét hoeveel minuten je hebt! Het is prima om een heel korte ijsbreker te doen, maar net zo goed is het om vriendelijk te vermelden dat je xx minuten hebt voor dit gesprek.
Maar het belangrijkste is eigenlijk dat je wéét dat je nooit lang de tijd hebt voor een rollenspel. Als je daar in je voorbereiding rekening mee houdt, kun je eigenlijk niet in de problemen raken.
Succes!
Deel je commentaar!
Heb jij al eerder een rollenspel gedaan? Ik ben heel nieuwsgierig hoe jij omging met de korte tijd die je beschikbaar had!
Laat je me hieronder jouw ervaring weten?
Dank alvast!