Net afgestudeerd en geen werkervaring - misschien een Management Traineeship?
19 september 2012 
1 min. leestijd

Net afgestudeerd en geen werkervaring - misschien een Management Traineeship?

Net afgestudeerd, trots op je diploma, maar niet aan de bak kunnen vanwege je gebrek aan werkervaring. Herken je dat?

Omdat je niet wordt aangenomen, kun je ook geen werkervaring opdoen, het lijkt een cirkel die maar moeilijk te doorbreken valt.

Maar er is iets aan te doen!

Heel veel pas afgestudeerden zoeken een plaats in een Management Traineeship. Het is een geweldige manier om met andere ambitieuze starters aan je ontwikkeling te werken, verschillende afdelingen van een bedrijf te leren kennen, en te ontdekken waar jij het beste past.

Ik zei het al: heel veel pas afgestudeerden zoeken zo’n plaats. Dus de concurrentie is enorm!

Hoe onderscheid jij je nou tussen al die mededingers? Het is een geweldige start van je carrière, hoe zorg je er voor dat jij wordt aangenomen?

Ik heb goed nieuws voor je: daar heb je meer invloed op dan je misschien denkt!

Ik wil je heel graag een hart onder de riem steken, dus hier zijn de belangrijkste facetten om zo’n traineeship binnen te slepen.

Ga jezelf zien zoals een werkgever naar je kijkt. Wees eerlijk, ook over de dingen die een werkgever minder aantrekkelijk vind!

  1. Maak een lijst van eigenschappen waar je trots op bent, en eigenschappen waar je minder trots op bent. Waar je je misschien zelfs voor schaamt.
  2. Haal bij iedere eigenschap een gebeurtenis uit je herinnering. Zo maak je het concreet.
  3. Vraag de ongezouten mening van docenten, ouders, ouders van vrienden, werkgevers van bijbaantjes. En zeg ze jou vooral niet te sparen. Ga niet in de verdediging, maar wees dankbaar voor de kennis die ze met jou delen: zo wordt er kennelijk naar je gekeken, zo kijkt een werkgever ook!
  4. Welke overeenkomsten en verschillen zijn er tussen wat anderen over jou zeggen en jouw eigen lijst?
  5. Download (gratis) mijn Gouden E-book met de top 10 van eigenschappen die werkgevers zoeken in een trainee.

Als je dit gedaan hebt, wordt je beeld over jezelf realistisch.
Het volgende dat je moet weten is dat niemand aan alle voorwaarden voldoet, dat iedere starter nog moet leren.

Dat betekent dat een werkgever ook wil weten of je daartoe bereid bent! Ben je iemand die zijn zwakkere kante liever verbloemt of verzwijgt, of overschreeuwt? Weet dan dat die kanten toch wel zichtbaar zijn, en dat een werkgever zich dan kan gaan afvragen of je het zelf wel ziet, en er dus iets in kunt ontwikkelen.

Ben je aan de andere kant daar realistisch en eerlijk over, én bereid om je op dat vlak te ontwikkelen, dan heb je niet minder, maar juist hoger gescoord!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen