In ieder sollicitatieproces, en in in iedere sollicitatieronde kan de vraag opduiken: ben ik ‘goed genoeg’?
Het is een stressvolle vraag (en onder stress stap je gemakkelijker in je valkuilen).
De kans is groot dat je je toekomstige werkgever wil ‘overtuigen’ en de meeste van ons weten helemaal niet hoe dat moet.
Daarom vandaag een les ‘overtuigen’…
Eerst maar eens hoe het níet moet:
Valkuil 1: Te veel aan het woord zijn/ te snel antwoorden.
In je drang om te overtuigen, vertel je misschien heel graag over al je positieve ervaringen en eigenschappen. Terwijl je vertelt, check je of je antwoord een positieve reactie teweegbrengt, en als je niets op de gezichten af kunt lezen ga je meer en meer vertellen, uitwijden of uitleggen.
Gevolg: kostbare tijd gaat verloren.
Valkuil 2: Ja, maar…
Als de interviewer een tegenwerping maakt, een kanttekening zet bij je verhaal direct reageren met ‘Ja, maar…’ De enige erkenning voor de kanttekenng zit in dat ene woordje ‘Ja,’ gevolgd door de ultieme bordenwisser, nl. het woordje ‘maar…’
Gevolg: Je neemt de kanttekening niet serieus en dat houdt een risico in.
Valkuil 3: Geen vragen stellen.
Zolang je probeert aan verwachtingen te voldoen blijf je vastzitten in een vraag – en – antwoord spelletje (waarbij er goede en foute antwoorden zijn). Er komt niet echt een gesprek op gang. De interviewer stelt de vragen, jij geeft de antwoorden. Als je Triviant speelt, kun je daar nog best lol aan beleven, maar in een gesprek met een psycholoog tijdens je assessment, of een sollicitatiegesprek zul je beiden minder een gevoel hebben dat het een boeiend, leuk, interessant gesprek was.
Gevolg: Je unieke toegevoegde waarde komt minder naar voren en je loopt het risico om foute antwoorden te geven.
begrijpen – begrijpen – begrijpen
Overtuigen zit ‘m vaak helemaal niet in het vertellen hoe goed je wel niet bent, maar heel erg veel meer in begrip dat je voor een ander hebt! Hoe meer je interviewer merkt dat je zijn situatie en/of vragen begrijpt (en wat hij/zij nodig heeft) hoe meer hij het idee zal hebben dat je de situatie en de functie waar je voor komt aan zult kunnen. Je kent en begrijpt immers de valkuilen en voetangels die erbij horen!
O, en nog iets, een essentiële bonus: Zéggen “ik begrijp het” mag pas als dat ook echt zo is, en je het plaatje helemaal helder hebt! En vragen stellen totdat je zo ver bent is níet (ik herhaal: níet) stom.
Dan nu 3 tips om niet in deze valkuilen te stappen:
Tip 1: Check je aannames
Iedereen doet in alle gesprekken vele vele aannames: hij of zij zal wel dit of dat bedoelen.
Bijna net zo vele malen kloppen die aannames niet. Of niet exact. Door ze te checken kan je gesprekspartner nuanceren wat hij of zij bedoelt en geef jij antwoord op de juiste vraag.
Tip 2: Uitvragen
Wanneer je tegenwerpingen of kanttekeningen krijgt: vraag ze uit! Waarom stelt iemand die vraag, waar is hij naar op zoek, welke eerdere ervaringen maken dat hij die vraag stelt, geef aan dat je de kanttekening begrijpt (als je het voldoende hebt uitgevraagd) en laat dat in je antwoord zien.
Tip 3: Durf tijd én initiatief te nemen.
Met iedere vraag die een interviewer stelt, probeert hij/zij zich een beeld te vormen. Dat is zijn doel in het gesprek. Jouw doel is een realistisch en helder beeld te schetsen, en duidelijk maken waarom jij de juiste persoon bent voor die functie. Begrijp beide doelen goed, en ga het gesprek vervolgens op gelijkwaardig niveau aan. Wees medeverantwoordelijk voor een leuk, boeiend, interessant gesprek en het behalen van beide doelen.
Meer weten?
Wil jij beter leren solliciteren?
Tijdens mijn Workshop Solliciteer Beter krijg je een heel nieuwe kijk op solliciteren.
Zodat het leuk kan worden! En beter nog:
Zodat jij overtuigend wordt!
Klik hier voor meer informatie.