Je productiviteit verbeteren terwijl je eigenlijk geen zin hebt
12 maart 2013 
1 min. leestijd

Je productiviteit verbeteren terwijl je eigenlijk geen zin hebt

Heb jij ook van die dagen dat je eigenlijk van alles zou moeten doen, maar er nauwelijks iets productiefs uit je handen komt?

Je moet die sollicitatiebrief schrijven, of iemand na-bellen, of een gesprek voorbereiden of je cv aanpassen of uitprinten of vacaturesites napluizen, of wat dan ook voor actie(s) ondernemen, maar het komt er gewoon niet van?

Nog duizend andere dingen te doen. Zoals in de link onderin dit filmpje

En als er filmpjes over gemaakt, en ik (en anderen) schrijf (en schrijven) er over, betekent dat:  je bent dus niet de enige.

Wees dus vooral niet zo streng voor jezelf.
Hoe harder je in je eigen oren tettert:

  • dat je op moet schieten,
  • dat je wéér te weinig hebt gedaan,
  • dat het niet goed genoeg is en
  • nu eindelijk beter moet…

Vaak zijn we echt zo onaardig voor onszelf. Stel je eens voor dat je alleen maar op die manier zou praten tegen 1 persoon. En als die wegloopt, loop je gewoon mee, en blijf je steeds die onaardige, kritische en demoraliserende dingen zeggen. Je laat ‘m geen moment met rust…

Dit doen we heeel erg vaak tegen onszelf.

Slecht nieuws:     Conclusie: je gooit je kont tegen de krib, hebt nergens meer zin in en  er komt niets meer uit je handen.

Goed nieuws:       Je doet het allemaal zelf. Je kunt er dus ook mee ophouden! (en als dat moeilijk is, wil dat niet zeggen dat het niet kán)

Dus als je nou merkt dat je weer zo’n dag he-le-maal niks hebt uitgespookt, ga dan eens na hoe (on-)aardig je bent geweest tegen jezelf.

(Klinkt het soft en zweverig en klef? Goede kans dat je aan het slavendrijven bent…;))

Of durf jij na te denken over hoeveel waardering je hebt voor wat je hebt gedaan, hoezeer je hebt genoten van een ochtend lekker uitslapen, hoe dapper je jezelf vindt, hoe moedig, hoe verstandig, hoe aardig en vriendelijk, hoe goed je je hebt beheerst bij goed-bedoelde bemoeienis van een familielid, of juist hoe assertief je hebt gereageerd? Hoe productief je de afgelopen tijd al bent geweest, of juist hoe verstandig je batterij op te laden?

Zodra je de zweep er minder over haalt, ga je verschil merken. Echt, instant! Maar dan moet je wel ook écht stoppen met die zweep. Ook al is het maar voor even.

Nog een klein bonus-feit:
Mensen die zo streng zijn voor zichzelf maken meestal een minder ontspannen indruk ;), én maken minder gemakkelijk contact.  Beiden grote indicatoren om een selectieproces succesvol (= met een baan!) af te sluiten!

Weten welke indruk jij maakt? En of aan je af te lezen is hoezeer jij jezelf op de kop zit?
Kom de 15e naar de Carrièrebeurs en kijk naar me uit! Ik beweeg me de hele dag over de beursvloer dus je kunt me zomaar tegenkomen!

Oja: ik had je nog de link beloofd:

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen