Wat is de rol van de werkgever bij jouw assessment?

Dus je mag op voor je assessment: wat is de rol van de werkgever (je toekomstige) in zo'n geval? Hoe werkt die relatie tussen het assessment-bureau en de werkgever? En welke plaats neem jij als kandidaat daarin in?Assessment: wat is de rol van de werkgever.

Zodra een werkgever besluit dat hij kandidaten voor een bepaalde functie een assessment wil laten doen, heeft hij een uitgebreid gesprek met het assessment-bureau. Het assessment bureau wil namelijk zo precies mogelijk weten onder welke omstandigheden de kandidaat de functie moet gaan uitvoeren. Dat gaat natuurlijk over de taken, maar ook over in welke omstandigheden die taken moeten worden uitgevoerd. Wat is het team of de klantenkring waarin de werkgever opereert, staan er veranderingen op stapel of zijn die nog maar net doorgevoerd etc.


Je kunt je voorstellen dat een manager voor een bedrijf in de olie-industrie een persoon zoekt met ándere persoonskenmerken dan een manager bij de rijksoverheid, ik noem maar iets.


Uit die briefing met de werkgever komt een set competenties rollen. Aangevuld met een beschrijving van de omstandigheden waarin de uiteindelijke kandidaat z’n nieuwe functie zal gaan vervullen.Mee beoordelen

In sommige gevallen is de werkgever aanwezig bij (onderdelen van) het assessment, en bespreekt die onderdelen samen met de psycholoog en acteur na. Dit kan het geval zijn bij grotere trajecten waar veel nieuwe mensen in een zelfde functie worden gezocht. Denk aan een traineeship of een heel nieuw op te zetten team of een reorganisatie. De werkgever geeft dan ook input op wat hij of zij heeft geobserveerd. Het is uiteindelijk wél de onafhankelijke assessor die het advies-rapport opstelt. De input van de werkgever vindt dus plaats tijdens de nabespreking, maar niet meer tijdens het opstellen van het rapport.


Na het assessment maakt het assessment-bureau het advies-rapport op.  Hier is nooit een werkgever bij aanwezig. De kandidaat is de eerste die het rapport krijgt toegestuurd. Pas als de kandidaat hiervoor toestemming geeft, wordt dit ook naar de werkgever gestuurd. Een werkgever kan dan ook nog contact opnemen met het assessment bureau wanneer er bijvoorbeeld verrassingen in het rapport staan. Hiermee wordt niet het rapport gewijzigd, maar er kan wel overleg plaatsvinden.


Wanneer de werkgever het assessment níet uitbesteedt, zal het al deze stappen dus zelf ondernemen. En is de rol én de invloed dus maximaal.

Simone
Door

Simone

op 04 Oct 2022

Mag een werkgever onaangecondicht een assement gebruiken tijdens een hoor en wederhoor gesprek

Suzanne Olde Rikkert
Door

Suzanne Olde Rikkert

op 12 Oct 2022

Hoi Simone, Assessmentbureau's die aangesloten zijn bij het NIP kunnen hebben zich aan bepaalde gedragscodes te houden.(Beroepsvereniging voor (arbeids-)psychologen) Daar vallen assessmentpsychologen ook onder. Een werkgever is niet aangesloten bij het NIP, en heeft zich dus niet aan deze gedragscode te houden. Ik heb verder te weinig informatie om een oordeel over jouw situatie te kunnen vellen. Ik zou je wel kunnen helpen met hoe je het gesprek hierover met je werkgever zou kunnen aangaan. Hartelijke groet, Suzanne

Reactie plaatsen