Waarom jezelf blijven in een assessment?

Natúúrlijk wil je straks een goed assessment doen. En natúúrlijk wil je alle ins en outs weten van wat je te wachten staat. En hoe je daarop reageren moet. Laten we dan beginnen met het eerste en ook vaak moeilijkste advies dat je vaak hoort wanneer je je begint voor te bereiden op je assessment: blijf vooral jezelf...
Want hoe vreemd het ook mag klinken, binnen een assessment is dat een heel legitieme vraag: Hóe blijf je jezelf? Of zelfs waarom jezelf blijven in een assessment nou zo nodig is?

Waarom jezelf blijven in een assessment?

Een assessment is aan alle kanten een kunstmatige situatie. Er wordt gekeken naar wie jij bent, maar jij wilt vooral die baan? En dus ben je bereid om je 'voor te doen' als de ideale kandidaat. Ook als je eigenlijk al het idee hebt dat je de ideale kandidaat bent, je moet er anderen, onbekenden, professionals ook van overtuigen. Daar begint het 'jezelf zijn' al meteen een beetje te wringen, want misschien dik je het één een beetje aan en zwak je het ander een beetje af.

Hoe moet je een vragenlijst invullen, wat willen ze horen, welke uitkomst is het meest wenselijk, welke uitkomst helpt me het meest verder?

Dat zij  allemaal zo ontzettend voor de hand liggende vragen, dat je je misschien niet realiseert welk gevaar er in schuilt.

Het gevaar van 'je best doen'.

Je bent dan namelijk bezig om 'goed over te komen'.  Gewenste antwoorden te geven. Maar wat je je niet realiseert is dat een functieprofiel eigenlijk een gephotoshopte versie is van degene die straks de functie gaat vervullen. Misschien willen ze iemand die accuraat is, maar dat dat mensen zijn die ook verschrikkelijke mierenneukers kunnen zijn, zoals jij misschien wel, dat staat natuurlijk niet in het functieprofiel!

Ze willen misschien "een leider die duidelijke koers kan uitzetten en implementeren, niet bang is voor weerstand en óók oog heeft voor alle menselijke belangen in een veranderingsproces". Ja je kunt wel zoveel willen! Maar heel doelgerichte types hebben vaak juist veel moeite met ge-emmer van mensen met weerstand!

Ga jij nou in je assessment te veel je best doen om alles precies zo te beantwoorden zoals je denkt dat er van je gevraagd wordt, dan creëer je dus een redelijk gephotoshopt beeld van je zelf. En dat voelen wij aan ons water. Je houdt iets achter. We geloven het niet.

Ja natuurlijk, er zijn echte naturals te vinden, echte alleskunners. Ongeveer 1 op de 10.000. En die doen geen moeite zichzelf te photoshoppen. We zijn op zoek naar het echte beeld van jou. En -geloof het of niet- daar zitten altijd draadjes aan los. Dat maakt je menselijk. En geloofwaardig.

Het gevaar van níet je best doen.

Om het allemaal nog wat gecompliceerder te maken: helemaal níet je best doen, kan óók een risico zijn. Volledig blanco en eventueel met enige bravoure het assessment ingaan, plaatst je namelijk weer voor andere uitdagingen. In de capaciteitentests moet je nog wennen aan de manier waarop opgaven worden gesteld wat je kostbare tijd kost. In het rollenspel ben je niet op de hoogte van zaken waar anderen wél van op de hoogte waren en lijk je achter te staan. En de bravoure of je improvisatietalent laten je in het interview in de steek omdat de manier van interviewen je niet bekend is.

Het is absoluut geen schande om te zorgen dat je voorbereid naar je assessment komt. Sterker nog: het getuigt er van dat je jezelf, je toekomstige baan en je eigen ontwikkeling serieus neemt.

Ja hállo!! Hoe moet je dan nog jezelf blijven!

Niet teveel je best doen, niet te weinig je best doen en toch jezelf blijven in een assessment. Wat moet je daar nou mee!

Heel veel komt neer op het zelfvertrouwen dat jij goed genoeg bent zoals je bent. En dat daar nou eenmaal bij hoort dat je ook wat rafelrandjes hebt. Hoe meer jij die rafelrandjes zelf met wat mildheid kan bekijken, hoe meer je een ander helpt dat ook te doen. Met mildheid kijken en realisme naar wat wel en niet van iemand verwacht kan worden.

En als je dáár handvatten voor wilt, moet je gewoon weer verder lezen en kijken. Hier bijvoorbeeld: in dit artikel over zelfvertrouwen vergroten.

Reactie plaatsen