Hoe lang duurt een assessment?

Om allerlei redenen kan het fijn zijn van tevoren te weten: hoe lang duurt een assessment? Je moet weten hoe lang je boog gespannen moet zijn en hoeveel concentratie je op moet brengen. Of je hebt met heel praktische zaken te maken als: kan ik met OV komen of je moet in de middag een kind ophalen.Hoe lang duurt een assessment?

Dit is nogal afhankelijk van wat er allemaal getest gaat worden, en dus eigenlijk van wat je werkgever wil. Heel algemeen kun je zeggen dat naarmate de functie waarvoor je solliciteert zwaarder is en/of heel specifieke vaardigheden vraagt, een assessment-dag langer duurt.


Dit kan verschillen van een online-assessment wat je thuis kunt doen in een paar uurtjes tot een heel uitgebreid assessment dat soms zelfs 2 dagen kan duren. (Dat laatste is overigens wel een grote uitzondering)


Als er 1, 2 of 3 instrumenten worden ingezet zijn dat meestal
  1. capaciteitentest
  2. psychologisch interview
  3. rollenspel

Ook van deze onderdelen staat de tijdsduur niet muurvast.  Maar als dit je programma is, kun je grofweg uitgaan van ergens rond de 4 uur. Misschien wil je precies weten hoeveel tijd je voor het assessment moet inruimen.  Of je wilt voorkeuren voor tijdstippen aangeven. Bel dan vooral met het assessment-bureau waar jij assessment zult gaan doen.Wanneer is lang 'lang'?

Ga er maar van uit dat wanneer je je assessment buitenshuis doet (bij assessment-bureau of bij de werkgever) dat het een flinke aanslag zal zijn op je concentratie. Een normale werkdag van 9 tot 5 is bij lange na niet zo vermoeiend als een assessment-dag van 9 tot 5. Je zult de hele dag op de toppen van je kunnen proberen te presteren, en bovendien wordt dat de hele dag beoordeeld. Dat vraagt veel meer van jezelf dan wat je doet op een 'normale' dag.

De beleving van de dag (of het zwaar is of niet) is ook afhankelijk van je eigen insteek. Sommigen hebben er plezier in om te leren en waardevolle feedback te ontvangen. Dan vóelt het vaak minder zwaar.  Je bent dan namelijk eerder aan het 'samenwerken' met de assessor(en) om het plaatje van jou gezamenlijk rond te krijgen.
Hoe meer je het gevoel hebt dat je dat 'alleen' moet doen en je assessor(en) ergens van moet overtuigen, hoe gesloopter je aan het eind van de dag (of dagen) zult zijn.

Reactie plaatsen