arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat is een assessment?

Moet je binnenkort een assessment doen? Het kan goed zijn dat je nog nooit een assessment hebt hoeven doen. Dus je vraagt je af: Wat is een assessment eigenlijk? Wat kun je verwachten en hoe wordt je dan beoordeeld?Wat is een assessment?

Een assessment is een verzameling aan methodes of instrumenten om te kunnen bepalen in hoeverre een kandidaat voor een bepaalde functie geschikt is. Of andersom: welke functie zou kunnen passen bij de kwaliteiten van de kandidaat. Het is afhankelijk van de functie en de werkzaamheden die je daarin moet gaan uitvoeren, voor welke instrumenten wordt gekozen. Dat kan zijn van capaciteitentesten tot groepsopdrachten en van presentatie-opdrachten tot tests die je fysieke reactievermogen meten.Wie voert het assessment uit?

In de meeste gevallen wordt een assessment uitgevoerd door een assessment-bureau. Maar het komt ook voor dat de werkgever zelf een assessment vormgeeft. Die zal het assessment dan zo veel mogelijk toespitsen op de realiteit van de functie. Sommigen zien dat als een voordeel.

Meer en meer wordt een kandidaat tegenwoordig overigens ‘deelnemer’ genoemd vanuit de gedachte dat je niet een willoos ‘proefkonijn’ bent, maar zelf mede regie hebt over (leer-)vragen die tijdens jouw assessmentdag aan de orde komen. Daar kun je je voordeel mee doen!

Reactie plaatsen
Cookies!