Ziek tijdens je assessment

Er zijn veel redenen te bedenken om, ook al voel je je ziek tijdens je assessment, je te verbijten. Redenen genoeg te bedenken om even flink te zijn, paar paracetamol er in toch je assessment te doen.


Niet een is een goede.Ziek tijdens je assessment

Als je ziek bent ga je minder presteren.


Punt.

Meer moet ik er eigenlijk niet over zeggen.

Maar de mééste mensen zijn eigenwijs. Net zo eigenwijs als ik, en dan heb je dus wat meer overtuigingskracht nodig;-)

Het enige resultaat dat je nastreeft tijdens een assessment is dat er een goed beeld van jou ontstaat. In gezonde doen.

Wat is ziek?

Er staat altijd al wat spanning op een assessment. Dat probeer je zoveel mogelijk te beperken, omdat je onder (hoge) druk iets anders laat zien dan zonder die druk. Als je ziek bent kun je minder druk aan dan anders en zal het dus een grotere invloed hebben op je prestaties. En dus invloed op het oordeel over jou. Wat je niet wilt is dat je een negatiever advies krijgt dan wat voor jou herkenbaar is, en dan achteraf moeten zeggen: ja maar ik was eigenlijk ziek.


Als je 1 nacht slecht slaapt kan je lichaam en geest daar best tegen. Zeker als je een normale werkdag tegemoet gaat, en misschien ook nog wel als je een dag tegemoet gaat waar er flink méér dan het normale van je gevraagd wordt. 


Er is geen vaste standaard te geven, bij zoveel nachten zonder slaap: niet gaan
Bij zoveel graden koorts of verhoging: niet gaan.

Zo'n standaard bestaat niet.

Boerenverstand gebruiken


Realiseer je ten eerste dat een assessment-dag méér van je vraagt dan een normale (werk-)dag.


Dus ipv ziek tijdens je assessment, ben je juist liever fitter dan normaal.


Ziek zijn heeft onmiddellijk invloed op je prestaties. Je hebt immers maar een x hoeveelheid energie tot je beschikking. Zijn rode of witte bloedcellen druk bezig met de afweer van een virus, dan gebruiken die energie die je niet in een capaciteitentest kunt steken, of in aandacht voor een gesprekspartner in een rollenspel. Je bent dan vaak eenvoudigweg te moe. En vaak voel je dat pas als je er al zit.


Dan heb je wellicht nog energie nodig om je te schamen voor dat je het te heet hebt en zweetplekken onder je oksels: opnieuw energie die niet naar je uiteindelijke prestaties kan.
Als je ook nog misselijk bent en bij spanning sowieso al misselijk wordt, is dat nu dus dubbelop.

Afzeggen

Daarom: Ben je ziek tijdens je assessment: zeg het af!
Duurt het nog een paar dagen voor je het assessment gaat afleggen? Bel vast even het assessment-bureau. Overleg met hen of je verwacht al helemaal weer in orde te zijn op die dag, of dat het wellicht toch beter is de datum te verschuiven. Voor het assessment-bureau is het altijd fijner dit een paar dagen van te voren te weten, dan op de dag zelf. Als dat kan.

Natuurlijk is er een glijdende schaal en kan de een met een loopneus echt nog prima functioneren maar is de ander dan al behoorlijk van slag. Je moet dit dus echt zelf en eerlijk beoordelen: zit ik stoer te doen of kan ik echt heus zonder extra moeite dat assessment doen. Of andersom: ben ik echt ziek of zit ik het assessment vooral voor me uit te schuiven...?

Reactie plaatsen