De assessment-dag.

Hoe de assessment-dag verloopt is natuurlijk afhankelijk van bureau tot bureau. Of tot werkgever. Maar een aantal vaste waarden zijn er wel te geven over de assessment-dag.

Ontvangst tijdens de assessment-dag

De meeste bureau's maken gebruik van test-assistenten. Zij vertellen je wat je programma is, en zullen je algemene uitleg geven wanneer je een nieuw onderdeel gaat starten. Zij zijn niet de assessor, en beoordelen jou niet. Dus niets van wat hen aan jou opvalt zal in je assessment-rapport terecht komen.

In de meeste gevallen is koffie en thee voorzien. Soms ook lunch, snacks etcetera. Ook dat wordt je bij aanvang uitgelegd. Als je lunch zelf mee moet nemen, dan wordt dat vooraf aan je assessment-dag meegedeeld.

Gedurende de assessment-dag

Sommige assessment-dagen duren enkele uren, anderen nemen een hele dag in beslag. Dit is afhankelijk van het aantal onderdelen dat je zult gaan afleggen. Je kunt op ieder moment vragen om een korte pauze. Soms kan dat direct, soms wordt je gevraagd of het ook iets later kan. Pauzes zijn natuurlijk het handigst tussen de onderdelen in en niet tijdens.

De assessor (soms noemen we ze psycholoog, soms adviseur) is er in de interactieve onderdelen bij (interview, rollenspel). Soms een andere psycholoog bij de verschillende onderdelen met het oog op de objectiviteit. Bij de niet-communicatieve delen (zoals bv. capaciteitentest) zal de genoemde test-assistent je begeleiden.

Duur van de onderdelen

Hierbij heel globaal hoe lang je voor ieder onderdeel gegeven wordt, maar dit is sterk afhankelijk van het soort assessment dat je doet, en welke exacte onderdelen worden ingezet. Welke rollenspellen, welk postbak-type, welke vragenlijsten.

Het interview is in de meeste gevallen een uur.
Een (serie) rollenspel(len), inclusief jouw voorbereiding, duurt tussen de 45 minuten en 90 minuten. Even plassen tussen je voorbereiding en het uiteindelijke rollenspel is natuurlijk prima, maar een langere pauze daartussen is niet handig. En niet gangbaar. (Maar ja, daar kan natuurlijk altijd een prangende reden voor zijn)
Persoonlijkheidsvragenlijsten, meestal rond een uur, maar soms zijn het ook meerdere die iets korter duren.
Capaciteitentesten: 1 tot 1,5 uur
Postbak: circa een uur.

Aan het einde van de assessment-dag

Aan het einde van de assessment-dag bespreekt de assessor de dag in de meeste gevallen met je na. Soms wordt ook wel een afspraak gemaakt om dat telefonisch te doen. In deze nabespreking hoor je niet altijd wat het advies zal worden. Soms wel. Die nabespreking kun je wel gebruiken om aan te geven hoe je de dag hebt ervaren. Sowieso zul je best moe zijn aan het einde van zo'n dag.

Het rapport krijg je een aantal dagen later toegestuurd.
Reactie plaatsen